ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προλάβετε το διαβήτη με…

Το νέο διατροφικό –και επιστημονικά αποδεδειγμένο– μυστικό πρόληψης του διαβήτη!

Προλάβετε το διαβήτη με…

Νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Medicine καταδεικνύει ότι είναι δυνατό να μειώσουμε τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και κατά 18% υιοθετώντας μια απλή και υγιεινή διατροφική συνήθεια.

Αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital διαπίστωσαν ότι μόλις μία μερίδα γιαούρτι την ημέρα μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της μεταβολικής νόσου.

Παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών έχουν πιθανώς προστατευτική δράση ενάντια στο διαβήτη τύπου 2, νόσο που εκδηλώνεται όταν ο οργανισμός σταματά να παράγει ινσουλίνη.

Οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν σε βάθος τη θεωρία αυτή, αναζητώντας επίσης τον πιθανό ρόλο των προβιοτικών και των αντιοξειδωτικών του γιαουρτιού. Έπειτα από ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, διαπιστώθηκε πως η κατανάλωση γαλακτοκομικών εν γένει δεν επηρεάζει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Ωστόσο, το γιαούρτι συγκεκριμένα φάνηκε να συσχετίζεται με τους χαμηλότερους δείκτες εκδήλωσης της νόσου.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να εντοπίσουν ποια ακριβώς είναι τα συστατικά του γιαουρτιού που παρέχουν την προστατευτική δράση και πιθανολογούν ότι η διατήρηση του ιδανικού σωματικού βάρους γενικότερα είναι ο κυριότερος παράγοντας που εξηγεί το φαινόμενο.

Διαβάστε επίσης:

Μια αγαπημένη συνήθεια στο φαγητό μηδενίζει τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια!
Πέντε ελληνικές «υπερτροφές» που θωρακίζουν την υγεία
Το γλυκό φρούτο με λίγες θερμίδες και μοναδικά οφέλη για το αίμα