ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρευνα: Εκχύλισμα πατάτας μπορεί να εμποδίσει την παχυσαρκία

Παρά το γεγονός ότι οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, που σημαίνει ότι δεν είναι συνήθως η πρώτη διατροφική επιλογή για ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος, μια νέα έρευνα έδειξε ότι ένα εκχύλισμα από την πατάτα μπορεί να βοηθήσει να αποτραπεί η ανάπτυξη της παχυσαρκίας.

Έρευνα: Εκχύλισμα πατάτας μπορεί να εμποδίσει την παχυσαρκία

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο McGill του Καναδά πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις της διατροφής με πατάτες στον έλεγχο της αύξησης του βάρους και στο πλαίσιο μιας διατροφής που είναι ήδη υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα ποντίκια ακολούθησαν μια διατροφή πλούσια σε αυτά τα στοιχεία για μια περίοδο δέκα εβδομάδων. Το κάθε ποντίκι ζύγιζε κατά μέσο όρο περίπου 16 γραμμάρια στην αρχή του πειράματος και στο τέλος του ο αριθμός αυτός ήταν στα 25 γραμμάρια.

Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τα ποντίκια εκείνα που κατανάλωναν επίσης πολυφαινόλες από εκχύλισμα πατάτας, πήραν λιγότερο βάρος κατά τη διάρκεια της έρευνας, γεγονός που υποδηλώνει, ότι, όταν καταναλώνονται με μέτρο, οι πατάτες μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους του ατόμου.

Η παχυσαρκία συχνά οδηγεί σε αυξημένη πιθανότητα καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση πολυφαινολών από εκχύλισμα πατάτας θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας ένα άτομο να διαγνωστεί με αυτές τις σοβαρές ασθένειες.

Οι επιστήμονες έδωσαν τα ποντίκια μια ημερήσια δόση πολυφαινολών που δημιουργήθηκε από εκχυλίσματα από 30 είδη πατάτας, αλλά προειδοποιούν ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα διατροφικό πρόγραμμα που μπορούν εύκολα να ακολουθήσουν οι άνθρωποι.

Αντ' αυτού, ελπίζουν στο μέλλον να δημιουργήσουν ένα διαιτητικό συμπλήρωμα διατροφής με εκχύλισμα πολυφαινολών από πατάτες.

Διαβάστε επίσης:

Παχυσαρκία: Ποιος είναι ο ρόλος της καθιστικής εργασίας

Καθημερινά αντικείμενα που... ανεβάζουν την πίεση!

Πόσα χρόνια ζωής «κόβει» η παχυσαρκία

Αδυνάτισμα: Ετοιμάζουν ρόφημα που θα "εκτοξεύει" τον μεταβολισμό