ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για το γλυκαιμικό δείκτη

Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας.

Νέα έρευνα ανατρέπει όλα όσα γνωρίζαμε για το γλυκαιμικό δείκτη

Μία νέα μελέτη, όμως, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο «Τζονς Χοπκινς» και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έρχεται να ανατρέψει αυτή τη θεωρία σχετικά με το γλυκαιμικό δείκτη ως προς την αύξηση του κινδύνου καρδιακής νόσου και διαβήτη, στα υγιή άτομα.

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

Επιγραμματικά, πρόκειται για ένα δείκτη που αποτυπώνει πόσο γρήγορα τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες (όπως φρούτα, δημητριακά, αρτοσκευάσματα) αυξάνουν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Εκείνα που προκαλούν απότομη αύξηση σε διάστημα δύο ωρών έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ενώ εκείνα που δεν προκαλούν τόσο άμεσα αύξηση, θεωρούνται χαμηλού γλυκαιμικού φορτίου.

Θεωρείται λοιπόν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα ζυμαρικά και οι μπανάνες κάνουν κακό στην υγεία της καρδιάς και αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, η επιστημονική ομάδα θέλησαν να ελέγξουν κατά πόσο ο γλυκαιμικός δείκτης των τροφίμων επηρεάζει την υγεία της καρδιάς και τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη του ατόμου.

Συγκρότησαν λοιπόν μια ομάδα 163 εθελοντών από τη Βαλτιμόρη και τη Βοστόνη. Όλοι ήταν υπέρβαροι και είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το φυσιολογικό, ενώ τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν με τυχαίο τρόπο μια από τέσσερις δίαιτες

Καθεμιά περιείχε ίδιο αριθμό θερμίδων, αλλά προέρχονταν από τρόφιμα, είτε με υψηλή, είτε με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, και υψηλό ή χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο.

Μετά από πέντε εβδομάδες, άλλαξαν διατροφικό πλάνο, ενώ τελικά οι επιστήμονες μέτρησαν την αρτηριακή πίεση, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, και τα επίπεδα της HDL («καλής») και LDL («κακής») χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.

«Δεν εντοπίσαμε σαφή στοιχεία που να δείχνουν ότι οι δίαιτες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη έχουν θετική επίδραση στη μείωση των παραγόντων καρδιακού κινδύνου και την πρόληψη του διαβήτη. Επίσης, ασαφή είναι τα στοιχεία για το αν μπορούν τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο να βοηθήσουν στην απώλεια βάρους», εξηγεί ο Δρ Λορενς Άππελ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Κατά τους ερευνητές από σημαίνει ότι ο οργανισμός του ανθρώπου είναι προγραμματισμένος να μπορεί να διαχειριστεί τις διακυμάνσεις του γλυκαιμικού φορτίου των τροφίμων. Αυτό ισχύει ακόμη και εκείνους που έχουν προβλήματα αντίστασης στην ινσουλίνη ή τους υπέρβαρους.