ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το fast food επηρεάζει τους βαθμούς των παιδιών στο σχολείο

Το fast food είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση όταν οι γονείς δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν ένα υγιεινό σπιτικό γεύμα για τα παιδιά τους. Δεν είναι όμως καθόλου θρεπτικό και τώρα μια νέα αμερικανική μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τον τεράστιο όγκο διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Το fast food επηρεάζει τους βαθμούς των παιδιών στο σχολείο

Συγκεκριμένα, η νέα μελέτη αφορά στην επίδραση της συστηματικής κατανάλωσης fast food στις νοητικές και κατ' επέκταση τις σχολικές επιδόσεις των παιδιών.

Ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (OSU) και το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά καταναλώνει ένα παιδί τέτοιου είδους έτοιμα γεύματα στην ηλικία των 10 περίπου ετών τόσο πιο αργά αναπτύσσονται και εξελίσσονται οι δεξιότητές του στην ανάγνωση, τα Μαθηματικά και τα μαθήματα Θετικών Επιστημών κατά την επόμενη τριετία.

Οι διαφορές ανάμεσα στα παιδιά που καταναλώνουν συχνά fast food και τα παιδιά που δεν καταναλώνουν καθόλου έτοιμα γεύματα ήταν έως και 20%, σημειώνουν οι ερευνητές στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Clinical Pediatrics.

«Υπάρχουν αρκετά ερευνητικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση fast food συνδέεται άμεσα με την παιδική παχυσαρκία, όμως το πρόβλημα δεν τελειώνει εκεί», υπογραμμίζει η ερευνήτρια Kelly Purtell από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμπληρώνοντας πως «η συστηματική κατανάλωση fast food φαίνεται πως επηρεάζει και τις επιδόσεις των παιδιών στο σχολείο».

Παλαιότερες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το fast food δεν παρέχει μεγάλη ποσότητα απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος, τα οποία ενισχύουν τη νοητική ανάπτυξη του παιδιού. Η διαπίστωση αυτή μπορεί εν μέρει να εξηγήσει τα ευρήματα της νέας μελέτης.

Παράλληλα, το fast food περιέχει σημαντικές ποσότητες βλαβερών λιπαρών και ζάχαρης, συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη και τη νοητική επεξεργασία.