ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πόσες θερμίδες παίρνετε κάθε φορά που τρώτε μία πίτα-σουβλάκι...

Το κατηγορούμε συχνά ως πρόχειρο φαγητό και φυσικά είναι ένα από τα αγαπημένα των Ελλήνων! Ο λόγος, φυσικά, για την πίτα σουβλάκι που αποτελεί από μόνη της ένα πλήρες και ολοκληρωμένο γεύμα.

Πόσες θερμίδες παίρνετε κάθε φορά που τρώτε μία πίτα-σουβλάκι...

Και αυτό, γιατί περιέχει υδατάνθρακες από την πίτα, πρωτεΐνη από το κρέας, λαχανικά και γαλακτοκομικά από το τζατζίκι.

Αν, δηλαδή, τα υλικά του είναι αγνά και πρώτης ποιότητας, τότε η κατανάλωσή του δεν πρέπει να μας γεμίζει ενοχές.

Ένα σουβλάκι μπορεί να έχει από 180 έως 500 θερμίδες, ανάλογα με το αν η πίτα είναι λαδωμένη ή αλάδωτο και το τι περιέχει.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, όταν γεμίζουμε τη βουτηγμένη στο λάδι πίτα με πατάτες, γύρο, και σος -πλούσιες πηγές λιπαρών- τότε μιλάμε για μια διατροφική βόμβα!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στο σουβλάκι είναι το λάδι που χρησιμοποιείται, το οποίο σπανίως είναι ελαιόλαδο. Το φοινικέλαιο είναι μια από τις συνηθέστερες επιλογές και περιέχει σε ποσοστό 80% κορεσμένα, δηλαδή «κακά» λιπαρά.

Σε 15 γραμμάρια λίπους, δηλαδή μία κουταλιά λάδι, αντιστοιχούν 135 θερμίδες και η πίτα που απορροφά το λάδι κατά το ψήσιμο έχει περίπου μία κουταλιά της σούπας λίπος.

Επιπλέον, οι μεγάλες ποσότητες σως και πατάτας αυξάνουν τη συνολική ποσότητα λιπαρών που καταναλώνει κανείς με ένα και μόνο σουβλάκι στις τρεις κουταλιές.

Με απλά λόγια, οι θερμίδες σε ένα τέτοιο σουβλάκι, εκτιμώνται από 400 το λιγότερο έως 500!

Είναι στο χέρι σας πώς θα παραγγείλετε την πίτα σας την επόμενη φορά!

Διαβάστε επίσης:

Τι να τρώτε μετά το σουβλάκι για να μην παίρνετε ούτε γραμμάριο!