ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σόγια: Παράγοντας μακροζωίας ή υπερεκτιμημένη τροφή;

Τα προϊόντα σόγιας έχουν μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων λόγω της υψηλής διατροφικής αξίας τους και των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για την υγεία.

Σόγια: Παράγοντας μακροζωίας ή υπερεκτιμημένη τροφή;

Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Παράλληλα με τους υπέρμαχους της σόγιας ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που προειδοποιούν για τις αρνητικές επιπτώσεις της στην υγεία, ειδικά της μεταλλαγμένης σόγιας. Τι ισχύει τελικά;

Οφέλη

Πρωτεΐνη
Η σόγια έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, γεγονός που την καθιστά ιδανική τροφή για όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή είναι χορτοφάγοι. Το τόφου για παράδειγμα δίνει περίπου 9 γρ. πρωτεΐνης σε μία μερίδα, την ώρα που η προτεινόμενη καθημερινή ποσότητα πρωτεΐνης είναι περίπου 63 γραμμάρια για τους άνδρες και 50 γραμμάρια για τις γυναίκες.

Προστατεύει από την οστεοπόρωση
Ένα φλιτζάνι τόφου περιέχει 204 mg ασβεστίου, ενώ καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 1.000 mg. Ο συνδυασμός μέτριας κατανάλωσης σόγιας, όπως και γαλακτοκομικών, μαζί με τακτική άσκηση περιορίζει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.

Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου
Πολλές μελέτες δείχνουν πως η τακτική κατανάλωση σόγιας μπορεί να προστατεύσει από τον καρκίνο του προστάτη και του παχέος εντέρου. Oι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται σε μια ομάδα φυτικών χημικών, τις ισοφλαβόνες, οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων, ρυθμίζοντας τις ορμόνες στον οργανισμό μας.

Προστατεύει από καρδιοπάθειες
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι χάρη στις ισοφλαβόνες, η σόγια μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης (και ιδιαίτερα της λεγόμενης «κακής» χοληστερίνης) και την πίεση, ενώ είναι πιθανό να αποτρέπει την αθηροσκλήρωση.

Πιθανοί κίνδυνοι
Αρκετά δημοσιεύματα κάνουν κατά καιρούς λόγο για τους πιθανούς κινδύνους από την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων σόγιας ή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σόγιας.

Τέτοιοι είναι ο καρκίνος του μαστού, οι αλλεργίες και οι κίνδυνοι από τα φυτοοιστρογόνα.

Περίπου τα 2/3 των συσκευασμένων τροφίμων περιέχουν παράγωγα σόγιας, όπως σογιέλαιο, λεκιθίνη σόγιας (σε σοκολάτες, δημητριακά, παγωτά, μαργαρίνες, γλυκά) ή σογιάλευρο. Πρωτεΐνη σόγιας βρίσκεται σε πολλές τροφές (αναψυκτικά διαίτης, ζυμαρικά, ξηρές τροφές, μπισκότα κλπ.).

Διαβάστε επίσης:

Σόγια: 4 μύθοι που τους πιστεύετε ακόμα και δεν θα έπρεπε

Οι 4 πιο επικίνδυνες διατροφικές αλλεργίες και πώς θα τις αποφύγετε