ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βικτοριανή δίαιτα: Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι στη μόδα

Μία νέα δίαιτα που έχει τις ρίζες της σε άλλες εποχές, έχει έρθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα.

Βικτοριανή δίαιτα: Τι περιλαμβάνει και γιατί είναι στη μόδα

Πρόκειται για τη Victorian diet, τη Βικτοριανή δίαιτα, η οποία αναφέρεται στον 19ο αιώνα, μια περίοδο που θεωρείται η χρυσή εποχή της διατροφής.

Στη Βικτοριανή περίοδο οι άνθρωποι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά, όπως κρεμμύδια, παντζάρια, μήλα, λάχανα και κεράσια, ήταν πιο υγιείς και είχαν δυνατό ανοσοποιητικό από ότι εμείς σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έτρωγαν πολλά λαχανικά και φρούτα, καθώς και ψωμί ολικής άλεσης, που είχε ένα είδος μύκητα, ο οποίος δυναμώνει το ανοσοποιητικό.

Επίσης, κατανάλωναν ελάχιστες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, δεν κάπνιζαν, έπιναν πολύ ελαφριά αλκοολούχα ποτά και ασκούνταν καθημερινά.

Η Δρ. Judith Rowbotham, από το Πανεπιστήμιο του Plymouth, που ήταν επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον Δρ. Paul Clayton, από το Institute of Food, Brain and Behaviour, εξήγησαν ότι οι άνθρωποι εκείνης της εποχής ήταν υγιέστεροι από εμάς αν και έτρωγαν περίπου 4.000-5.000 θερμίδες την ημέρα οι άνδρες και περίπου 3.000 οι γυναίκες, ενώ σήμερα καταναλώνουμε 2.200 θερμίδες την ημέρα.

Ωστόσο, η παχυσαρκία τότε ήταν άγνωστη και απασχολούσε μόνο ανθρώπους της ανώτατης τάξης. Οι άνθρωποι της βικτοριανής εποχής έτρωγαν πολύ μεγάλες ποσότητες φρούτων και λαχανικών, μπορεί και 10 μερίδες καθημερινά. Ο μέσος όρος ηλικίας τότε ήταν για τους άνδρες τα 75 χρόνια και για τις γυναίκες τα 73. Ανάλογος είναι ο μέσος όρος ζωής και των ανθρώπων με χαμηλό εισόδημα στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, αν και στις γυναίκες τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα χάρη στην πρόοδο που έχει γίνει με τον οικογενειακό προγραμματισμό.

Οι άνθρωποι τη Βικτοριανής εποχής τέλος, ήταν σωματικά δραστήριοι, αφού δούλευαν μέχρι και τα 70 τους χρόνια στις αγροτικές εργασίες ή και αλλού, χάρη στην καλή φυσική τους κατάσταση.

Διαβάστε επίσης:
Δίαιτα: Ποια είναι τα καλύτερα φρούτα για απώλεια βάρους