ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μπύρα και κρασί: Με ποια τρόφιμα ισοδυναμούν οι θερμίδες που περιέχουν

Την ανάγκη να αλλάξουν οι ετικέτες στα αλκοολούχα ποτά και να δείχνουν πόσες θερμίδες περιέχουν, επισημαίνει η Ένωση Δήμων & Κοινοτήτων (LGA) της Αγγλίας.

Μπύρα και κρασί: Με ποια τρόφιμα ισοδυναμούν οι θερμίδες που περιέχουν

Σε σχετική έκθεση που δημοσίευσε, επισημαίνει ότι οι θερμίδες των αλκοολούχων ποτών είναι τόσες πολλές που ισοδυναμούν με το να τρώει κανείς πίτσες και χάμπουργκερ.

Αναφέρει επίσης ότι οι επιπτώσεις του αλκοόλ στο σωματικό βάρος δεν είναι το ίδιο γνωστές με τους άλλους πιθανούς κινδύνους του, παρότι το πολύ αλκοόλ συμβάλλει στην επιδημία της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει, ένα μπουκάλι μπύρα με περιεκτικότητα 4% σε αλκοόλ παρέχει όσες θερμίδες έχει ένα κομμάτι πίτσα, ενώ πέντε τέτοια μπουκάλια ισοδυναμούν με τρία χάμπουργκερ.

Αντίστοιχα, ένα κανονικό ποτήρι κρασί (175 ml) με περιεκτικότητα 13% σε αλκοόλ αντιστοιχεί σε μία λεπτή φέτα κέικ βανίλια, ενώ ένα μπουκάλι κρασί έχει όσες θερμίδες περιέχουν δύο χάμπουργκερ.

Η LGA τονίζει στην έκθεσή της ότι «παρότι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από το αλκοόλ, όπως οι βλάβες στο ήπαρ και την καρδιά και ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου, είναι σχετικώς καλά γνωστές, ο τεράστιος αριθμός των θερμίδων που περιέχει το αλκοόλ δεν είναι».

Όπως εξηγεί, τέσσερις στους πέντε ανθρώπους δεν ξέρουν ότι ένα μεγάλο ποτήρι κρασί (250 ml) μπορεί να φτάσει τις 228 θερμίδες, αναλόγως με το πόσο «δυνατό» είναι.

Ούτε ξέρουν οι εννέα στους δέκα ότι το μέσο μπουκάλι μπύρα lager περιέχει σχεδόν 200 θερμίδες.

Επιπλέον, οι θερμίδες του αλκοόλ είναι «κενές» διότι δεν έχουν θρεπτική αξία.

Γι’ αυτούς τους λόγους η LGA τάσσεται υπέρ της πανευρωπαϊκής κίνησης που ζητά από τους παρασκευαστές των οινοπνευματωδών ποτών να αναγράψουν στις συσκευασίες των προϊόντων τους πόσες θερμίδες περιέχουν, καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες θερμίδες έχει ο καφές ανάλογα με το είδος του

Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψετε για να χάσετε 1 κιλό...