ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δώδεκα διατροφικά λάθη που δεν συγχωρεί η ζυγαριά

Υπάρχουν μερικάλάθη που μπορεί να σας αποτρέψουν να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν. Εάν οδείκτης της ζυγαριάς έχει κολλήσει, υπάρχει περίπτωση να έχετε πέσει σε μία απότις παρακάτω διατροφικές παγίδες.
Δώδεκα διατροφικά λάθη που δεν συγχωρεί η ζυγαριά

Υπάρχουν μερικάλάθη που μπορεί να σας αποτρέψουν να χωρέσετε στο αγαπημένο σας τζιν. Εάν οδείκτης της ζυγαριάς έχει κολλήσει, υπάρχει περίπτωση να έχετε πέσει σε μία απότις παρακάτω διατροφικές παγίδες.

Αυστηρή δίαιτα

Εάν επιθυμείτε ναχάσετε γρήγορα βάρος μπορεί να επιλέξετε κάποια γρήγορη και δραστική δίαιτα πουσας επιτρέπει να τρώτε μόνο φρούτα και λαχανόσουπα. Αυτές οι δίαιτες συνήθωςσυνιστούν να καταναλώνετε κάτω από 1.000 θερμίδες τη μέρα κι έτσι καταφέρνετενα διώξετε αμέσως τα περιττά κιλά. Όταν όμως τρώτε τόσο λίγο, ο μεταβολισμόςεπιβραδύνεται σημαντικά. Όταν λοιπόν η δίαιτα τελειώσει, το σώμα σας δε θαείναι σε θέση να κάψει γρήγορα τις θερμίδες και επομένως θα ξαναπάρετε το βάροςπου έχετε χάσει.

Πρωινό

Το πρωινό πολλές φορέςμας φαίνεται σαν περιττές θερμίδες, ωστόσο εάν το παραλείψουμε μπορεί να αισθανόμαστεακατανίκητη πείνα την υπόλοιπη ημέρα. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ταπαχυντικά σνακ έως το μεσημεριανό ή ένα γεύμα μεγαλύτερο από το κανονικό. Ένα πρωινόπλούσιο σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίσειτην πείνα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ παράλληλα βοηθά στην ενεργοποίησητου μεταβολισμού.

Σνακ

Μπορεί να μετράτεσχολαστικά τις θερμίδες κάθε γεύματος, αλλά να μην καταφέρνετε να αντισταθείτε στουςμικρούς πειρασμούς κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάτι τέτοιο μπορεί νακαταστρέψει κάθε σας προσπάθεια να χάσετε βάρος. Κρατήστε ένα σταθερό πρόγραμμακαι προτιμήστε υγιεινές λύσεις, όπως τα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Αραιά γεύματα

Δε χρειάζεται ναμειώσετε τα γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σαςαποτρέψει να φτάσετε το επιθυμητό σας βάρος. Τα ενδιάμεσα γεύματα βοηθούν τομεταβολισμό να παραμένει ενεργός, ειδικότερα εάν λαμβάνετε μεγάλες ποσότητεςπρωτεΐνης.

Τροφές με χαμηλά λιπαρά

Οι τροφές μεχαμηλά λιπαρά δεν περιέχουν απαραίτητα λίγες θερμίδες. Θα πρέπει να προσέξετετη διατροφική αξία των προϊόντων που καταναλώνετε για να διαμορφώσετε ένα σωστόπρόγραμμα διατροφής.

Ροφήματα

Όταν μετράμεθερμίδες, πολλές φορές παραβλέπουμε τα ποτά και τα αναψυκτικά. Ένας καφές ή ένααλκοολούχο ποτό μπορεί να περιέχει πάνω από 500 θερμίδες, ενώ ακόμη και οιχυμοί φρούτων δεν είναι τόσο αθώοι όσο φαίνονται.

Νερό

Το νερό είναιαπαραίτητο για να κάψετε θερμίδες. Εάν αφήσετε τον οργανισμό σας να αφυδατωθεί,ο μεταβολισμός δε λειτουργεί με την ίδια ταχύτητα και επομένως δε χάνετε βάρος.Συνιστάται να καταναλώνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα, πάντοτε στοπλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

Γαλακτοκομικά

Ερευνητές δηλώνουνπως ο οργανισμός καίει περισσότερο λίπος όταν λαμβάνει αρκετές ποσότητεςασβεστίου, ενώ αποθηκεύει περισσότερο λίπος εάν υπάρχει έλλειψη ασβεστίου. Μην αποφεύγετετα γαλακτοκομικά προϊόντα, καθώς τα συμπληρώματα σιδήρου δεν έχουν ισάξια οφέληγια τον οργανισμό. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά αντί να βγάλετετα γαλακτοκομικά από τη ζωή σας.

Γρήγορο φαγητό

Πολλές φορές οιρυθμοί της καθημερινότητας δε μας αφήνουν την πολυτέλεια του χρόνου ναετοιμάσουμε ένα σπιτικό γεύμα. Μπορεί να επιλέξουμε μια σαλάτα ή ένα σχετικά υγιεινόπιάτο, ωστόσο μπορεί να μην καταφέρουμε να αντισταθούμε σε ένα ορεκτικό ή έναεπιδόρπιο. Υπάρχουν πάντα γρήγορες και εύκολες λύσεις στις οποίες μπορούμε νακαταφύγουμε όταν δεν έχουμε πολύ χρόνο στη διάθεσή μας.

Καθημερινός έλεγχος βάρους

Εάν ελέγχετε τοβάρος σας καθημερινά το μόνο που θα καταφέρετε είναι να απογοητευτείτε. Για παράδειγμα,εάν ο στόχος σας είναι να χάνετε 1 κιλό την εβδομάδα αρκεί να ζυγίζεστε μίαφορά την εβδομάδα.

Παράλογοι στόχοι

Εάν έχετε σκοπόνα χάσετε 10 κιλά μέσα σε μία εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχετε. Κάτιτέτοιο θα σας αποθαρρύνει από κάθε είδους προσπάθεια στο μέλλον. Θα πρέπει ναγνωρίζετε τις δυνατότητες και τα όριά σας για να καταφέρετε να απαλλαγείτε απότο περιττό βάρος.