ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες «υγιεινές» τροφές μπορεί να είναι... ανθυγιεινές!

Οι σωστέςδιατροφικές επιλογές δεν είναι πάντοτε εύκολες. Μάθετε ποιες είναι οι τροφές πουμπορεί να σας προδώσουν!

Ποιες «υγιεινές» τροφές μπορεί να είναι... ανθυγιεινές!

Οι σωστέςδιατροφικές επιλογές δεν είναι πάντοτε εύκολες. Μάθετε ποιες είναι οι τροφές πουμπορεί να σας προδώσουν!

Οι ετικέτες τωντροφίμων πολλές φορές καθοδηγούν τις διατροφικές μας επιλογές, ωστόσο οιενδείξεις «χωρίς λιπαρά», «100% φυτικό προϊόν» και «πλούσιο σε βιταμίνες»μπορεί να αποδειχθούν παραπλανητικές.

Αυτό σημαίνει πωςπρέπει να διαβάζουμε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που πρόκειται νααγοράσουμε, ώστε να είμαστε σίγουροι για τα συστατικά και τη διατροφική τους αξία.Υπάρχουν μερικές τροφές που πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμες για τον οργανισμό ενώκρύβουν παγίδες. Για παράδειγμα, οι μπάρες δημητριακών περιέχουν πρωτεΐνες,βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία αλλά σε πολλές περιπτώσεις επιβαρύνουν τονοργανισμό με περιττά λίπη και ζάχαρη.

Επίσης, οι τροφέςπου περιέχουν θαλασσινό αλάτι δεν είναι απαραιτήτως πιο υγιεινές. Περιέχουν τιςίδιες ποσότητες νατρίου με το κοινό μαγειρικό αλάτι. Η μόνη διαφορά είναι ότιχρειαζόμαστε μικρότερες ποσότητες για να επιτύχουμε το ίδιο αποτέλεσμαγευστικά, λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους των κόκκων. Με άλλα λόγια, λαμβάνουμε τιςίδιες ποσότητες νατρίου σε διαφορετική μορφή.

Προσοχή στα προϊόντα με χαμηλάλιπαρά! Πολλές φορές αφαιρούνται τα υγιεινά λιπαρά των τροφών και στη θέση τουςχρησιμοποιείται ζάχαρη προς ενίσχυση της γεύσης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις δενέχουμε ετικέτες που θα καθοδηγήσουν τις επιλογές μας, όπως στην περίπτωση τωνλαχανικών. Το χρώμα είναι αυτό που θα καθορίσει την τελική μας απόφαση. Τα λαχανικάμε σκούρο πράσινο χρώμα, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα, είναι πλούσια σεβιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και φυτοχημικά.

Μια άλλη καλή συμβουλή είναι ναδιαχωρίζουμε τα προϊόντα ολικής άλεσης από τα πολύσπορα. Οι τροφές ολικήςάλεσης είναι πιο υγιεινές επειδή περιέχουν όλα τα συστατικά του πυρήνα τουσπόρου. Αντιθέτως, ο όρος «πολύσπορο» σημαίνει απλώς ότι το συγκεκριμένο προϊόνπεριέχει διαφορετικούς τύπους σπόρων.