ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποιες τροφές διώχνουν τον πονοκέφαλο και το στομαχόπονο

Απαλλαγείτεαπό τον πονοκέφαλο και το στομαχόπονο με μια απλή επίσκεψη στην κουζίνα σας.
Ποιες τροφές διώχνουν τον πονοκέφαλο και το στομαχόπονο

Απαλλαγείτεαπό τον πονοκέφαλο και το στομαχόπονο με μια απλή επίσκεψη στην κουζίνα σας.Μάθετε ποιες τροφές ενισχύουν την υγεία και θεραπεύουν τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Μπανάνα

Την επόμενη φοράπου θα αντιμετωπίσετε μια κρίση άγχους,δοκιμάστε να φάτε μια μπανάνα. Μια μέτρια μπανάνα έχει μόλις 105 θερμίδες και14 γραμμάρια ζάχαρη και μπορεί να καταπολεμήσει το αίσθημα της πείνας και να σαςδώσει ενέργεια. Παράλληλα, σας παρέχει το 30% των ημερήσιων αναγκών σας σεβιταμίνη Β6, η οποία βοηθά τον εγκέφαλο να παράγει σεροτονίνη, μια ουσία που μαςηρεμεί και μας απαλλάσσει από το στρες.

Γιαούρτι

Ένα μεγάλο μπολγιαουρτιού με προβιοτικά (τα υγιεινά βακτήρια που βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα)βοηθά στον αποτελεσματικό μεταβολισμό των τροφών. Εάν αντιμετωπίζετε πρόβλημα δυσκοιλιότητας ή έχετε ανεπιθύμητα αέρια, το γιαούρτι θα σας βοηθήσεινα χωνέψετε ακόμη και τις πιο δύσπεπτες τροφές, όπως τα φασόλια και ταγαλακτοκομικά.

Σταφίδες

Μια χούφτασταφίδες –περίπου 60 σε αριθμό– περιέχουν 1 γραμμάριο φυτικές ίνες και 212 mg κάλιο. Και τα δύο αυτά θρεπτικά συστατικάείναι ενδεδειγμένα για την υπέρταση.Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα παράγωγατου σταφυλιού (σταφίδες, κρασί, χυμός) μειώνουν την αρτηριακή πίεση καιγενικότερα ενισχύουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Βερίκοκα

Τέσσερα βερίκοκα μαςπαρέχουν 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 3 mg νάτριο και 325 mg κάλιο.Τα συστατικά αυτά αποτρέπουν τη συσσώρευση μεταλλικών στοιχείων στα ούρα καιεπομένως προλαμβάνουν τις πέτρες στανεφρά.

Τόνος

Μια μερίδα 100περίπου γραμμαρίων λευκού τόνου μάς παρέχει 800 mg Ω-3 λιπαρά. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως ταλιπαρά αυτά δρουν ενάντια στην κακήδιάθεση που μπορεί να μας αποδυναμώσει και να μας χαλάσει τη μέρα. Μάλιστα,τα λιπαρά των ψαριών χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της θεραπείας για την κατάθλιψη.

Πιπερόριζα (τζίντζερ)

Πολυάριθμες μελέτεςυποδεικνύουν ότι η πιπερόριζα καταπολεμά τη ναυτία. Δεν είναι βέβαιο ποιο από τα συστατικά της έχει αυτή τηθεραπευτική ιδιότητα, ωστόσο είναι απόλυτα ασφαλής και δεν έχει τις ανεπιθύμητεςπαρενέργειες των φαρμάκων. Μπορείτε να τη βρείτε σε σκόνη ή σε τσάι.

Βασιλικός

Ο στομαχόπονος, η ναυτία, οι στομαχικέςκράμπες και η διάρροια μπορούννα προληφθούν χάρη στην ευγενόλη, βασικό συστατικό του βασιλικού. Η ουσία αυτήσκοτώνει τα βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η λιστέρια, ενώ παράλληλα έχειαντισπασμωδικές ιδιότητες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το φρέσκο βασιλικό στησαλάτα ή τις σάλτσες σας.

Αχλάδι

Ένα αχλάδιμεσαίου μεγέθους μάς παρέχει 5 γραμμάρια φυτικές ίνες, κυρίως με τη μορφήπηκτίνης, και βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης.Έτσι, συμβάλλει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέλι από φαγόπυρο (μαυροσίταρο)

Σύμφωνα με μελέτηπου διεξήχθη στις ΗΠΑ, 2 κουταλιές μέλι από φαγόπυρο αποδείχθηκαν πιοαποτελεσματικές από τα φάρμακα για το βήχα,τόσο σε επίπεδο συχνότητας όσο και σοβαρότητας. Τα αντιοξειδωτικά και οι αντιμικροβιακέςουσίες που περιέχει το μέλι καταπραΰνουν τη φλεγμονή στους ιστούς του λαιμού.

Λάχανο

Η σουλφοραφάνη,βασικό συστατικό στο λάχανο, καταπολεμά το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori), το οποίοπροκαλεί πεπτικό και γαστρικό έλκος.Έτσι, το μικρόβιο δεν καταφέρνει να φτάσει στο έντερο και να βλάψει το πεπτικόσύστημα. Το λάχανο περιέχει ελάχιστες θερμίδες και παρέχει φυτικές ίνες καιβιταμίνη C.

Γαλοπούλα

Μόλις 100γραμμάρια γαλοπούλας μάς παρέχουν τις απαραίτητες ποσότητες τρυπτοφάνης, ηοποία είναι ένα αναγκαίο αμινοξύ που βοηθά τον οργανισμό να παράγει σεροτονίνηκαι μελατονίνη, δύο ορμόνες που ρυθμίζουν τον ύπνο. Σύμφωνα με μελέτες, ταάτομα που πάσχουν από αϋπνίαπαρουσιάζουν σημαντική έλλειψη τρυπτοφάνης.

Σύκα

Τα 3 γραμμάριαφυτικών ινών που περιέχονται σε 4 αποξηραμένα σύκα βοηθούν στην ομαλήλειτουργία του εντέρου και κρατούν μακριά τις αιμορροΐδες. Παράλληλα, τα σύκα παρέχουν περίπου 5% της ημερήσιαςποσότητας καλίου και μαγγανίου που χρειάζεται ο οργανισμός.

Χυμός πορτοκαλιού

Η φρουκτόζη πουπεριέχει ένα ποτήρι χυμού καταπολεμά την κόπωση.Η ικανότητα που έχει η βιταμίνη C να καταπολεμά το οξειδωτικό στρεςπου προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να μας δώσει ενέργεια, ενώ η βιταμίνηπαίζει επίσης σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό του σιδήρου, κάτι που βοηθά στην καλήκυκλοφορία του οξυγόνου στο αίμα.

Σκόρδο

Το σκόρδοπεριέχει έλαια τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη του μύκητα Candida albicans (ωίδιο το λευκάζον), οοποίος είναι υπεύθυνος για τον πόνο και τη φαγούρα στην κολπική μυκητίαση. Εάν σας αρέσει η γεύση του σκόρδου, μπορείτε νατο χρησιμοποιήσετε σε κάθε φαγητό, σαλάτα και σάλτσα.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι καταπραΰνειτην πεπτική φλεγμονή και τους σπασμούς,ενώ προλαμβάνει τα αέρια. Προσθέστε δύο κουταλιές χαμομήλι σε καυτό νερό καιαπολαύστε το ρόφημα όσες φορές την ημέρα επιθυμείτε.

Πατάτα

Τα 37 γραμμάριαυδατανθράκων που περιέχει μια μέτρια πατάτα βοηθούν στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου, καθώς αυξάνουν τα επίπεδασεροτονίνης, η οποία μας ηρεμεί και μας χαλαρώνει.