ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα οφέλη της κανέλας στη θεραπεία του διαβήτη

Το υπέροχο αυτό μπαχαρικόόχι μόνο αρωματίζει τα γλυκά και τα φαγητά μας, αλλά ταυτόχρονα ωφελεί τηνυγεία μας.

Τα οφέλη της κανέλας στη θεραπεία του διαβήτη

Το υπέροχο αυτό μπαχαρικόόχι μόνο αρωματίζει τα γλυκά και τα φαγητά μας, αλλά ταυτόχρονα ωφελεί τηνυγεία μας.

Πρόσφατη μελέτη πουδημοσιεύθηκε σε διεθνούς εμβέλειας περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής (International Journal of Preventive Medicine) αποδεικνύει ότι η καθημερινή κατανάλωση κανέλας μπορεί να βοηθήσει στηνπρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Πρόκειται για τηδεύτερη μελέτη που δημοσιεύεται σε διάστημα ενός μήνα η οποία δείχνει ότι ηκανέλα βελτιώνει τις μεταβολικές παραμέτρους που σχετίζονται με τον σακχαρώδηδιαβήτη τύπου 2. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στην Τεχεράνη και συμμετείχαν σεαυτήν 44 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, εκ των οποίων 37 ολοκλήρωσαν τημελέτη. Στο πλαίσιο της μελέτης, 22 από τους ασθενείς λάμβαναν καθημερινά τρίαγραμμάρια συμπληρώματος κανέλας, ενώ στους άλλους 22 δινόταν καθημερινά εικονικόφάρμακο (placebo) για οκτώεβδομάδες.

Στην αρχή και στοτέλος της μελέτης, μετρήθηκαν το βάρος, το ύψος, η λιπώδης μάζα σώματος, η αρτηριακήπίεση (συστολική και διαστολική), η γλυκόζη νηστείας στο αίμα, η ινσουλίνη, η HbA1c (δείκτης σοβαρότητας του διαβήτη), η χοληστερόλη (ολική, LDL και HDL) και οι απολιποπρωτεΐνες Α-1 και Β. Στο ξεκίνηματης μελέτης, οι δύο ομάδες παρουσίαζαν παρόμοια χαρακτηριστικά, διατροφικέςσυνήθειες και σωματική δραστηριότητα. Στο τέλος της, όσοι λάμβαναν συμπλήρωμακανέλας βελτίωσαν τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα, την HbA1c, τα τριγλυκερίδια, το σωματικό βάρος, το δείκτη μάζας σώματος και τοσωματικό βάρος, ενώ και το λίπος μειώθηκε δραστικά σε σύγκριση με τις αρχικέςτιμές.

Στην ομάδα ελέγχουδεν παρατηρήθηκαν μεταβολές σε καμία από τις παραμέτρους. Η ομάδα της κανέλαςκαι η ομάδα ελέγχου είχαν παρόμοια αποτελέσματα στους δείκτες γλυκαιμικούπροφίλ, λιπιδίων και ανθρωπομετρικών δεικτών.

Σύμφωνα με ταπαραπάνω, οι ερευνητές κατέληξαν ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει έστω και σεμικρό βαθμό τους δείκτες γλυκαιμικού προφίλ όσον αφορά το σακχαρώδη διαβήτητύπου 2.