ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νόστιμο ελαιόψωμο με σύκα και φουντούκια

Μια εύκολη,υγιεινή και πεντανόστιμη συνταγή για ελαιόψωμο, σερβίρεται ως ορεκτικό και συνδυάζεταιυπέροχα με λευκό κρασί.
Νόστιμο ελαιόψωμο με σύκα και φουντούκια

Μια εύκολη,υγιεινή και πεντανόστιμη συνταγή για ελαιόψωμο, σερβίρεται ως ορεκτικό και συνδυάζεταιυπέροχα με λευκό κρασί. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας στο επόμενό σας τραπέζι.

Υλικά:

60 γραμμάρια (μισόφλιτζάνι) φουντούκια

125 γραμμάρια (περίπου1 φλιτζάνι) αλεύρι ολικής άλεσης

80 γραμμάρια (περίπου½ κούπα + 2 κουταλιές της σούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 γραμμάρια (1κουταλιά της σούπας) μπέικιν πάουντερ

15 γραμμάρια (1κουταλιά της σούπας) ζάχαρη

8 γραμμάρια (1κουταλιά του γλυκού) αλάτι

1 γραμμάριο (1/4 τηςκουταλιάς του γλυκού) μαύρο πιπέρι τριμμένο

2 γραμμάρια (1/2 τηςκουταλιάς του γλυκού) σπόροι μάραθου τριμμένοι

4 αυγά

100 γραμμάρια (1/2φλιτζάνι) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

75 γραμμάρια(1/4 του φλιτζανιού) γάλα

2-3 κουταλιές τουγλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

210 γραμμάριααποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C. Τοποθετούμετα φουντούκια σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20-35 λεπτά, έως ότου πάρουνελαφρύ καφέ χρώμα. Βγάζουμε τα φουντούκια από το φούρνο και τα τοποθετούμεεπάνω σε μια πετσέτα. Τα σκεπάζουμε και τρίβουμε το πανί ώστε να μαλακώσουν καινα φύγουν οι φλούδες. Αφήστε τα φουντούκια να κρυώσουν τελείως.

2. Για να κόψουμε πιο εύκολα τα φουντούκια, μπορούμε να τα τοποθετήσετε σεμια σακούλα και να περάσουμε από πάνω τον πλάστη. Δε χρειάζεται να είναι πολύμικρά τα κομμάτια, αρκεί να σπάσουν τα φουντούκια στη μέση. Δυναμώνουμε τοφούρνο στους 200º C. Παίρνουμεένα ταψί 20×10 εκατοστά. Απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί, αλείφουμε με βούτυρο ήλάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

3. Ανακατεύουμετο αλεύρι (αλεύρι ολικής και αλεύρι για όλες τις χρήσεις), το μπέικιν πάουντερ,τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το μάραθο.

4. Σεένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το γάλα και αν θέλουμε το τρίμμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρικαι χτυπάμε έως ότου γίνει ομοιογενές. Τέλος βάζουμε τα φουντούκια και τα σύκα.

5. Τοποθετούμετο μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιοχρώμα. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε5 λεπτά να κρυώσει. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

Διατροφική αξία ανά φέτα: 145 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπος, 1 γραμμάριοκορεσμένα λιπαρά, 1 γραμμάριο πολυακόρεστα λιπαρά, 5 γραμμάρια μονοακόρεσταλιπαρά, 38 ml χοληστερόλη, 16γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 232 ml νάτριο, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη