ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νόστιμο ελαιόψωμο με σύκα και φουντούκια

Νόστιμο ελαιόψωμο με σύκα και φουντούκια
Μια εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη συνταγή για ελαιόψωμο, σερβίρεται ως ορεκτικό και συνδυάζεται υπέροχα με λευκό κρασί.
Μια εύκολη, υγιεινή και πεντανόστιμη συνταγή για ελαιόψωμο, σερβίρεται ως ορεκτικό και συνδυάζεται υπέροχα με λευκό κρασί. Εντυπωσιάστε τους φίλους σας στο επόμενό σας τραπέζι.

 

Υλικά:

 

60 γραμμάρια (μισό φλιτζάνι) φουντούκια

125 γραμμάρια (περίπου 1 φλιτζάνι) αλεύρι ολικής άλεσης

80 γραμμάρια (περίπου ½ κούπα + 2 κουταλιές της σούπας) αλεύρι για όλες τις χρήσεις

12 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας) μπέικιν πάουντερ

15 γραμμάρια (1 κουταλιά της σούπας) ζάχαρη

8 γραμμάρια (1 κουταλιά του γλυκού) αλάτι

1 γραμμάριο (1/4 της κουταλιάς του γλυκού) μαύρο πιπέρι τριμμένο

2 γραμμάρια (1/2 της κουταλιάς του γλυκού) σπόροι μάραθου τριμμένοι

4 αυγά

100 γραμμάρια (1/2 φλιτζάνι) εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

75 γραμμάρια (1/4 του φλιτζανιού) γάλα

2-3 κουταλιές του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

210 γραμμάρια αποξηραμένα σύκα, κομμένα σε μεγάλα κομμάτια

 

Εκτέλεση:

1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160º C. Τοποθετούμε τα φουντούκια σε λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20-35 λεπτά, έως ότου πάρουν ελαφρύ καφέ χρώμα. Βγάζουμε τα φουντούκια από το φούρνο και τα τοποθετούμε επάνω σε μια πετσέτα. Τα σκεπάζουμε και τρίβουμε το πανί ώστε να μαλακώσουν και να φύγουν οι φλούδες. Αφήστε τα φουντούκια να κρυώσουν τελείως.

 

2. Για να κόψουμε πιο εύκολα τα φουντούκια, μπορούμε να τα τοποθετήσετε σε μια σακούλα και να περάσουμε από πάνω τον πλάστη. Δε χρειάζεται να είναι πολύ μικρά τα κομμάτια, αρκεί να σπάσουν τα φουντούκια στη μέση. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 200º C. Παίρνουμε ένα ταψί 20×10 εκατοστά. Απλώνουμε λαδόκολλα στο ταψί, αλείφουμε με βούτυρο ή λάδι και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

 

3. Ανακατεύουμε το αλεύρι (αλεύρι ολικής και αλεύρι για όλες τις χρήσεις), το μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και το μάραθο.  

 

4. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το γάλα και αν θέλουμε το τρίμμα πορτοκαλιού. Προσθέτουμε στο μίγμα το αλεύρι και χτυπάμε έως ότου γίνει ομοιογενές. Τέλος βάζουμε τα φουντούκια και τα σύκα.

 

5. Τοποθετούμε το μίγμα στο ταψί και ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα. Όταν το ψωμί μας είναι έτοιμο, το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε 5 λεπτά να κρυώσει. Κόβουμε σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε.

 

Διατροφική αξία ανά φέτα: 145 θερμίδες, 8 γραμμάρια λίπος, 1 γραμμάριο κορεσμένα λιπαρά, 1 γραμμάριο πολυακόρεστα λιπαρά, 5 γραμμάρια μονοακόρεστα λιπαρά, 38 ml χοληστερόλη, 16 γραμμάρια υδατάνθρακες, 2 γραμμάρια φυτικές ίνες, 232 ml νάτριο, 3 γραμμάρια πρωτεΐνη


 

BEST OF NETWORK

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο