ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ίσως να μη φταίτε εσείς που δεν αδυνατίζετε

Έχετεπροσπαθήσει άπειρες φορές να αδυνατίσετε, αλλά συνεχώς αποτυγχάνετε; Ίσως, τελικά,να μη φταίτε εσείς, αλλά τα νεύρα του στομάχου σας, καθώς μία νέα επιστημονικήμελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, έδειξεότι σταματούν να λειτουργούν κανονικά, στα άτομα που τρέφονται με παχυντικάφαγητά.

Ίσως να μη φταίτε εσείς που δεν αδυνατίζετε

Έχετεπροσπαθήσει άπειρες φορές να αδυνατίσετε, αλλά συνεχώς αποτυγχάνετε;

Ίσως, τελικά,να μη φταίτε εσείς, αλλά τα νεύρα του στομάχου σας, καθώς μία νέα επιστημονικήμελέτη, που πραγματοποίησαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, έδειξεότι σταματούν να λειτουργούν κανονικά, στα άτομα που τρέφονται με παχυντικάφαγητά.

Αποτέλεσμαείναι και να τρώνε χωρίς να πεινάνε και να χρειάζονται περισσότερο φαγητό,προκειμένου να νιώσουν το αίσθημα του κορεσμού.

Οι ερευνητέςσημειώνουν ότι η «βλάβη» αυτή δεν αποκαθίσταται, όταν κάποιος αρχίσει ναδιατρέφεται και πάλι υγιεινά.

Το γεγονός αυτό, μάλιστα, ίσως και να είναι η λύση στο ότι το 95% όσων κάνουνδίαιτα και χάνουν κιλά, τελικά τα ξαναπαίρνουν.

Αρχικά για τουςσκοπούς της μελέτης, εξετάστηκαν ποντίκια και συγκεκριμένα η λειτουργία τωνγαστρικών νεύρων, τα οποία στέλνουν στον εγκέφαλο το μήνυμα ότι έχει γεμίσει τοστομάχι μετά το φαγητό.

Οι ερευνητέςπαρατήρησαν ότι τα γαστρικά νεύρα άρχισαν να υπολειτουργούν, όταν τάιζαν ταποντίκια με παχυντικά φαγητά, ενώ αυτά συνέχισαν να υπολειτουργούν εβδομάδεςμετά την καθιέρωση υγιεινού τρόπου διατροφής.

Το πρόβλημααυτό επιτείνεται από την ορμόνη της πείνας, τη λεπτίνη, η οποία, ότανλειτουργεί φυσιολογικά, μας αποτρέπει να φάμε πολύ. Ωστόσο, όταν στη διατροφή μαςυπάρχουν πολλά λίπη, δρα στα νεύρα του στομάχου και δυσχεραίνει τη μετάδοση τουμηνύματος κορεσμού στον εγκέφαλο.

Συνέπειαόλων των παραπάνω είναι, στις περισσότερες των περιπτώσεων, να ξαναπαχαίνουν,όποιοι έχασαν κιλά, κάνοντας δίαιτα.