ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ζάχαρη: Η πιο εθιστική και επικίνδυνη ουσία

«Τα αναψυκτικά θαέπρεπε να έχουν προειδοποιητικό σήμα όπως τα τσιγάρα», δηλώνει ο επικεφαλής τηςολλανδικής Υπηρεσίας Υγείας.

Ζάχαρη: Η πιο εθιστική και επικίνδυνη ουσία

«Τα αναψυκτικά θαέπρεπε να έχουν προειδοποιητικό σήμα όπως τα τσιγάρα», δηλώνει ο επικεφαλής τηςολλανδικής Υπηρεσίας Υγείας.

Ο Ολλανδόςαξιωματούχος Paul van der Velpen, ζητά η κυκλοφορία της ζάχαρης να τεθείυπό αυστηρό έλεγχο.

«Όπως το αλκοόλκαι το τσιγάρο, η ζάχαρη είναι στην πραγματικότητα ναρκωτικό. Ο ρόλος της κυβέρνησηςείναι σημαντικός, καθώς θα πρέπει να αποθαρρύνει τους πολίτες να τηνκαταναλώνουν. Ο κόσμος πρέπει να ενημερωθεί για τους πιθανούς κινδύνους»,δήλωσε σε επίσημη ιστοσελίδα δημόσιας υγείας.

«Μπορεί ναμοιάζει υπερβολή, όμως η ζάχαρη είναι η πιο επικίνδυνη ουσία κι όμως μπορούμενα τη βρούμε οπουδήποτε.»

Ο κύριος Van der Velpen επικαλείται έρευνες που υποστηρίζουν ότιη ζάχαρη, σε αντίθεση με τα λίπη ή άλλες τροφές, παραπλανεί το αίσθημα τουκορεσμού και πυροδοτεί μια ακαταμάχητη επιθυμία να συνεχίσουμε να τρώμε. Κατηγορείμάλιστα τη βιομηχανία τροφίμων ότι εκμεταλλεύεται την επίδραση αυτή ώστε νααυξήσει την κατανάλωση προϊόντων.

«Η ζάχαρη διαταράσσει αυτό το μηχανισμό. Όποιος καταναλώνει ζάχαρη τη χρειάζεταιόλο και περισσότερο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται πείνα. Αν κάποιος τρώει αυγάείναι δεδομένο πως κάποια στιγμή θα σταματήσει. Αν όμως τρώει μπισκότα δενπρόκειται να σταματήσει ακόμη κι αν έχει στομαχόπονο.»

«Η ζάχαρη είναιμια μορφή εθισμού. Είναι δύσκολο να καταπολεμήσουμε την επιθυμία για κάτιγλυκό, όπως συμβαίνει και με το κάπνισμα. Οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές μόνοβραχυπρόθεσμα. Αυτό που χρειάζεται είναι θεραπεία.»

Ο κύριος Van der Velpen επιθυμεί να αυξηθούν οι φόροι στη ζάχαρηκαι να περιοριστούν οι νόμιμες ποσότητες που θα μπορούν να προστίθενται στατρόφιμα. Επίσης, υποστηρίζει τα προειδοποιητικά σήματα στα γλυκά και τααναψυκτικά, προς ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τους κινδύνους της ζάχαρης.

Οι δείκτες παχυσαρκίαςέχουν διπλασιαστεί στις Κάτω Χώρες τα τελευταία 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πάνωαπό το μισό του ενήλικου πληθυσμού της χώρας είναι παχύσαρκο, το ίδιο και 1 στα7 παιδιά.