ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αδυνάτισμα: Με 2.000 βήματα επιπλέον την ημέρα χάστε βάρος

Εκεί που σταματά η άσκηση, αρχίζει η παχυσαρκία,ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το επόμενο βήμα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ηόρεξη. Αρχίστε, λοιπόν, να μετράτε τα βήματά σας και προσθέστε σταδιακά τουλάχιστον 2.000-3.000 βήματα την ημέρα, αν είστε λίγο πάνω από το φυσιολογικό βάρος και 10.000 - 11.000 αν θέλετε να χάσετε πολλά κιλά.
Αδυνάτισμα: Με 2.000 βήματα επιπλέον την ημέρα χάστε βάρος

Εκεί που σταματά η άσκηση, αρχίζει η παχυσαρκία,ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και το επόμενο βήμα είναι να αυξηθεί κατακόρυφα ηόρεξη. Αρχίστε, λοιπόν, να μετράτε τα βήματά σας και προσθέστε σταδιακά τουλάχιστον 2.000-3.000 βήματα την ημέρα, αν είστε λίγο πάνω από το φυσιολογικό βάρος και 10.000 - 11.000 αν θέλετε να χάσετε πολλά κιλά.

Στη διαπίστωση αυτή, κατέληξαν δύο ερευνητές τηςπαχυσαρκίας στο Κέντρο Υγείας και Ευεξίας Anschutz του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Ντένβερ, ο James Hill και η Holly Wyatt. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας,σύμφωνα με τους καθηγητές, βρίσκεταιστον καθιστικό τρόπο ζωής, στην έλλειψη της άσκησης από την καθημερινότητα τωνπερισσότερων ανθρώπων και τις επιπτώσεις της στο μεταβολισμό.

Σύμφωνα με τον Hill, ο μεταβολισμός είναι κάτι πολύ περισσότερο από τιςθερμίδες που καίμε, όπως συνήθως νομίζουν οι περισσότεροι. Είναι η διαδικασίακατά την οποία το σώμα μετατρέπει τις τροφές σε ενέργεια και συνδέεται άμεσα μετον τρόπο που αυτό χρησιμοποιεί τους διαφορετικούς τύπους τροφών, όπως τιςπρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες.

Η άσκηση, όπως υποστηρίζουν ο James Hill και η Holly Wyatt στο νέο βιβλίο που έγραψαν μαζί μετην Christie Aschwanden (State of Slim: Fix Your Metabolism and Drop 20 Pounds in 8 Weeks on the Colorado Diet, Rodale, 2013) συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση τηςφυσιολογικής λειτουργίας του μεταβολισμού και στην εξισορρόπηση της όρεξης. Ο Hill ξεκαθαρίζει ότι ενεργοποίηση τουμεταβολισμού δεν σημαίνει ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός καύσης των θερμίδων, ενόσωκαθόμαστε, αλλά ότι θα επιτρέψουμε στο σώμα μας να κάψει αποτελεσματικότερα τιςτροφές που προσλαμβάνουμε, αποφεύγοντας τη συγκέντρωση λίπους. Αυτή η ευελιξίατου μεταβολισμού, επισημαίνει, ότι θα αποτελέσει από δω και πέρα κομβικό σημείοστην προσπάθεια διαχείρισης του βάρους. Ήδη έχουν διεξαχθεί αρκετές μελέτες πουσυνδέουν την ευελιξία του μεταβολισμού με την παχυσαρκία. Οι υπέρβαροι και οισωματικά αδρανείς άνθρωποι είναι πάρα πολύ πιθανό να έχουν έναν διόλου ευέλικτομεταβολισμό. Για να τον ενεργοποιήσουν, ώστε να αυξηθεί η ευελιξία του, πρέπειοπωσδήποτε να ενσωματώσουν στην καθημερινότητά τους τη σωματική άσκηση.

Πρακτικές συμβουλές- Αυξήστε τον βηματισμό σας

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Hill και η Wyatt προτείνουν δύο εναλλακτικούς τρόπους ένταξης της σωματικής άσκησηςστη ζωή μας, είτε ένα οργανωμένο πρόγραμμα άσκησης διάρκειας 70 λεπτών, 6ημέρες την εβδομάδα είτε ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα 35 λεπτών σε συνδυασμό μεαύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατάτη διάρκεια της ημέρας (περπάτημα ως το γραφείο, χρήση κλιμακοστασίου αντί γιαασανσέρ, δουλειές του σπιτιού, ενεργητικά παιχνίδια με τα παιδιά κτλ).

Χρησιμοποιώντας ένα απτό παράδειγμα, ο Hill, αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ όπουυπολογίστηκαν τα βήματα που κάνουν κατά μέσο όρο την ημέρα οι Αμερικανοί,προειδοποιεί ότι 5.500 βήματα είναι πάρα πολύ λίγα, ένδειξη της σύγχρονηςκαθιστικής ζωής. Για έναν υγιή και ευέλικτο μεταβολισμό και άρα για τηδιατήρηση του σωματικού βάρους του, ένας αδύνατος άνθρωπος χρειάζεται2.000-3.000 περισσότερα βήματα την ημέρα, ενώ οι παχύσαρκοι άνθρωποι που δεν διαθέτουνευέλικτο μεταβολισμό θα πρέπει να αυξήσουν τα βήματά τους κατά 10.000-11.000την ημέρα για να ενεργοποιήσουν το μεταβολισμό και να επαναφέρουν τη λειτουργίατου σε ικανοποιητικό επίπεδο.

Ο Hill εφιστά την προσοχή σε όσους θέλουν να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά,επισημαίνοντας ότι μπορεί το κλειδί για την απώλειά τους να είναι ηισορροπημένη διατροφή, αλλά η άσκηση είναι αυτή που διασφαλίζει τη διατήρησητου σωματικού βάρους.