ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πότε να προτιμάτε τα οργανικά προϊόντα

Τα οργανικά προϊόντα διαφέρουν από τις συμβατικές καλλιέργειες κυρίως ως προς τη χρήση φυσικών λιπασμάτων. Παράλληλα, στις οργανικές καλλιέργειες δε χρησιμοποιούνται χημικά παρασιτοκτόνα.

Πότε να προτιμάτε τα οργανικά προϊόντα

Τα οργανικά προϊόντα διαφέρουν από τις συμβατικές καλλιέργειες κυρίως ως προς τη χρήση φυσικών λιπασμάτων. Παράλληλα, στις οργανικές καλλιέργειες δε χρησιμοποιούνται χημικά παρασιτοκτόνα.

Αν και το κόστος των οργανικών προϊόντων είναι υψηλό, τα οφέλη τους για την υγεία είναι αδιαμφισβήτητα. Μάθετε ποιες οργανικές καλλιέργειες πρέπει να προτιμούμε στη διατροφή μας και γιατί.

1. Πατάτες

Οι πατάτες έχουν μπει πολλές φορές στο στόχαστρο λόγω της μεγάλης απορρόφησης χημικών από τα παρασιτοκτόνα. Ακόμη κι όταν τις έχουμε πλύνει και ξεφλουδίσει, τα βλαβερά συστατικά παραμένουν στην πατάτα και εισέρχονται στον οργανισμό μας όταν τις καταναλώνουμε.

2. Γάλα

Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος, πολλοί κτηνοτρόφοι χορηγούν στις αγελάδες ορμόνες. Αυτές έχουν αποδειχθεί βλαβερές από αρκετές έρευνες.

3. Μήλα

Η φλούδα του μήλου είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για την υγεία, καθώς τα φυτικά χημικά που περιέχει μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιοπάθειας. Δυστυχώς όμως, στη φλούδα συγκεντρώνονται και τα βλαβερά παρασιτοκτόνα.

4. Ροδάκινα

Τα πεντανόστιμα και ζουμερά ροδάκινα είναι ιδιαίτερα «επιρρεπή» στα υπολείμματα παρασιτοκτόνων. Ορισμένες από τις χημικές ουσίες μάλιστα έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση καρκίνου.