ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας για πρόληψη του καρκίνου

Βάλτε χρώμα στη διατροφή σας για πρόληψη του καρκίνου
Η διατροφή είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρόληψη του καρκίνου και το χρώμα είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τη αξία των τροφών.
Η διατροφή είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στη διάθεσή μας για την πρόληψη του καρκίνου και το χρώμα είναι μια πολύ καλή ένδειξη για τη αξία των τροφών.
 
Κόκκινες τροφές
Καταπολεμούν τον καρκίνο στο πάγκρεας και τις ωοθήκες. Οι τομάτες συγκεκριμένα προστατεύουν από τον καρκίνο των ωοθηκών, σύμφωνα με μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15.000 γυναίκες. Μια μερίδα τομάτα τέσσερις ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο έως και 50%. Ακόμη, μελέτες έχουν δείξει ότι οι τομάτες μειώνουν τον κίνδυνο και για τον καρκίνο στο πάγκρεας. Το συστατικό με αυτήν την εξαιρετικά ευεργετική επίδραση είναι το λυκοπένιο. Βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις τομάτες αλλά και στις κόκκινες πιπεριές και τα μούρα.
 
Πορτοκαλί τροφές
Καταπολεμούν τον καρκίνο του στομάχου και τον καρκίνο των ωοθηκών. Το βήτα καροτένιο, το οποίο δίνει το πορτοκαλί χρώμα στις γλυκοπατάτες, την κολοκύθα και το καρότο, έχει αποδειχθεί πως έχει αντικαρκινική δράση, καθώς βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Το καφεϊκό οξύ, ένα οργανικό συστατικό που βρίσκεται στα καρότα και τις γλυκοπατάτες, επιβραδύνει την εξέλιξη του καρκίνου του μαστού και σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά στην καταστροφή των καρκινικών κυττάρων.
 
Κίτρινες τροφές
Καταπολεμούν τον καρκίνο του οισοφάγου και τον καρκίνο του στομάχου. Τα εσπεριδοειδή όπως το γκρέιπφρουτ, το λεμόνι και το μανταρίνι είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που έχει αποδειχθεί πως προστατεύει ενάντια σε όλες σχεδόν τις μορφές καρκίνου και ειδικότερα τον καρκίνο του στόματος, του στομάχου και του παχέος εντέρου. Επίσης, αυτές οι τροφές είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, τα οποία εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αποτοξινώνουν τον οργανισμό από επιβλαβείς ουσίες.
 
Πράσινες τροφές
Καταπολεμούν τον καρκίνο του πνεύμονα και τον καρκίνο των ωοθηκών. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λαχανικών όπως τα αντίδια, η λαχανίδα, το λάχανο, το μπρόκολο και το κουνουπίδι συνδέονται με το μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στον πνεύμονα, το μαστό, τις ωοθήκες, το στομάχι και το παχύ έντερο. Αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε γλυκοζινολικές ενώσεις, οι οποίες προστατεύουν από την εξάπλωση του καρκίνου ή και την αρχική εμφάνισή του. Παράλληλα, περιέχουν βιταμίνη Κ, η οποία είναι απαραίτητη για την πρόληψη του διαβήτη, ενός από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου στον καρκίνο του παγκρέατος.
 

BEST OF NETWORK