ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΦΕΤ: Μέτρα για τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα στηχώρα μας, εξετάζει ο ΕΦΕΤ και γι αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευήευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρτοποιών, των

ΕΦΕΤ: Μέτρα  για τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα

Τη λήψη μέτρων για τη μείωση του αλατιού στα τρόφιμα στηχώρα μας, εξετάζει ο ΕΦΕΤ και γι αυτό το λόγο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευήευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αρτοποιών, των διατροφολόγων, τωναρχιμαγείρων και άλλων συναρμόδιων φορέων και σωματείων.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφείατου ΕΦΕΤ, υπό την προεδρία του προέδρου του ΕΦΕΤ Ιωάννη Τσιάλτα, παρουσιάστηκαντα πρώτα αποτελέσματα του διερευνητικού προγράμματος για τον προσδιορισμό τηςπεριεκτικότητας νατρίου σε ψωμί, προτάθηκαν στόχοι μείωσης αλατιού καιπαρουσιάστηκε το λογότυπο της εκστρατείας μείωσης αλατιού.

Η μείωση πρόσληψης του αλατιού αποτελεί προτεραιότητα για τηχώρα μας, την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, στο πλαίσιοστρατηγικής για θέματα υγείας που έχουν σχέση με τη διατροφή.

Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταξύ των πέντε πιοσημαντικών παρεμβάσεων, η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατέχει τη δεύτερη θέσηστη λίστα των προτεραιοτήτων μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Τα οικονομικάοφέλη από τη μείωση δαπανών υγείας, που αναμένεται να προκύψουν από μια μείωσητης πρόσληψης αλατιού, είναι σημαντικά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνειλιγότερο από 5 γρ. ημερησίως, ενώ για τα παιδιά οι συστάσεις είναι αναλογικάμικρότερες.

Στη σύσκεψη του ΕΦΕΤ συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείουΥγείας και του Γενικού Χημείου του Κράτους, της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος(ΟΜΑΡΤΕ), του Πανελληνίου Συλλόγου Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ), τηςΠανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τηςΟμοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελλάδας, του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ελλάδος(ΣΕΒΤ), της Ένωσης Διαιτολόγων – Διατροφολόγων Ελλάδος, του ΠανελληνίουΣυλλόγου Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, της Ένωσης Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώςεπίσης και εκπρόσωποι της Πανεπιστημιακής Κοινότητας στον τομέα της διατροφής.