ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι «ύπουλες» αιτίες της παχυσαρκίας

Τα βασικά αίτια τηςπαχυσαρκίας που όλοι γνωρίζουν είναι το υπερβολικό φαγητό, η αποχή από τηνάσκηση και η κληρονομικότητα.

Οι «ύπουλες» αιτίες της παχυσαρκίας

Τα βασικά αίτια τηςπαχυσαρκίας που όλοι γνωρίζουν είναι το υπερβολικό φαγητό, η αποχή από τηνάσκηση και η κληρονομικότητα.

Ωστόσο, οιπαράγοντες που συντελούν στην παχυσαρκία είναι περισσότεροι και πολύ πιοσύνθετοι.

1. Ατμοσφαιρικήρύπανση

Δε βλάπτει μόνοτα πνευμόνια αλλά συντελεί και στο επιπρόσθετο βάρος. Μελέτη πουπραγματοποιήθηκε το 2012 έδειξε ότι η έκθεση της εγκύου σε ορισμένες χημικέςουσίες (PAHs) έχει σαναποτέλεσμα το νεογνό να έχει διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσει παχυσαρκία.

2. Υψόμετρο

Μελέτη που δημοσιεύεταιστο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Obesity δείχνει ότι ταάτομα που ζουν σε παραθαλάσσιες περιοχές έχουν περισσότερες πιθανότητες ναεκδηλώσουν παχυσαρκία. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το υψηλότερο υψόμετροσυνεπάγεται αυξημένες μεταβολικές ανάγκες.

3. Αντιβιοτικά

Σύμφωνα με έρευναπου πραγματοποιήθηκε το 2012, υπάρχει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίαςκαι της συστηματικής χρήσης αντιβιοτικών σε παιδιά μικρής ηλικίας. Το φαινόμενομπορεί να οφείλεται στις μεταβολές που προκαλούν τα αντιβιοτικά στη χημικήισορροπία των βακτηρίων του στομάχου.

4. Έλλειψη ύπνου

Μελέτη πουδημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου μας κάνει να τρώμε περισσότερο και μας εμποδίζει να κάνουμε σωστέςδιατροφικές επιλογές. Ο συνδυασμός αυτός συμβάλλει σημαντικά στην εκδήλωσηπαχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι χημικές ουσίες που συντελούν στην παχυσαρκία