ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τεστ: Τα μαθηματικά των θερμίδων

Πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα «θερμίδες»; Απαντήστε στο τεσττων θερμίδων και μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να κάψετε πιο γρήγορατις θερμίδες και να δραστηριοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Τεστ: Τα μαθηματικά των θερμίδων

Πόσο καλά γνωρίζετε το θέμα «θερμίδες»; Απαντήστε στο τεσττων θερμίδων και μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να κάψετε πιο γρήγορατις θερμίδες και να δραστηριοποιήσετε το μεταβολισμό σας.


1η Ερώτηση

Με 2 ώρες οικιακές δουλειές (σκούπισμα και σφουγγάρισμα), θακάψετε περίπου:

i. 200θερμίδες

ii. 500θερμίδες

iii. 600θερμίδες

Σωστή απάντηση: 500 θερμίδες

Σας αρέσει η τάξη; Πόσες φορές δεν αναστενάξατε από τηνκούραση τελειώνοντας τη γενική καθαριότητα στο σπίτι σας! Αξίζει όμως «θερμιδικά»τον κόπο; Οι 500 θερμίδες (βάσει μιαςγυναίκας 60 κιλών) που «καίμε» με 2 ώρες οικιακές δουλειές, όπως το σκούπισμακαι το σφουγγάρισμα, σίγουρα είναι πολλές και μόλις διαπιστώσατε ότι δενκαίγονται πολύ εύκολα! Γνωρίζατε όμως ότι, κάθε φορά που σηκώνεστε ελαφρώςφουσκωμένοι από το τραπέζι ή τελειώνοντας ένα γεύμα με μακαρόνια και κιμά (1& ½ φλιτζάνι), έχετε προσλάβει περισσότερες από 500 θερμίδες; Την επόμενη,λοιπόν, φορά που θα θελήσετε να σερβίρετε μεγαλύτερη μερίδα ή να απολαύσετελίγο γλυκό μετά το γεύμα, απλά υπολογίστε ότι θα πρέπει να καθαρίσετε... ακόμακαι τις γωνίες.

2η Ερώτηση

Σε ένα δεκάλεπτο τηλεφώνημα, μπορείτε να περπατήσετε:

i. 600βήματα

ii. 1000βήματα

iii. 2000βήματα

Σωστή απάντηση: 1000 βήματα

Είστε άτομο κοινωνικό και σας αρέσει να δίνετε… συνεντεύξειςτύπου από το τηλέφωνό σας; Τότε την ώρα που μιλάτε, περπατήστε! Τα 1000 βήματααντιστοιχούν θερμιδικά σε 50 περίπου θερμίδες (για ένα άτομο 70 κιλών). Μπορείνα ακούγονται λίγες, ωστόσο εάν είστε πολυλογάδες, λάτρεις της τεχνολογίας καιδιαθέτετε κινητό με εφαρμογή για την καταμέτρηση βημάτων, θα εκπλαγείτε από τοναριθμό των βημάτων που μπορείτε να συγκεντρώσετε κατά τη διάρκεια ενόςτηλεφωνήματος. Ώρα λοιπόν, για «μαραθώνιες» συνδιαλέξεις!

3η Ερώτηση

Κατά μέσο όρο, στο οχτάωρο της εργασίας σας, αν σηκώνεστετακτικά μπορείτε να περπατήσετε:

i. 300βήματα

ii. 1000βήματα

iii. 2000βήματα

Σωστή απάντηση: 2000 βήματα

Ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης νυχθημερόν, ακόμακαι στη δουλειά; Αντί να κάνετε like στη φωτογραφία των διακοπών που μόλιςανάρτησε ο συνάδελφός σας, πείτε το δια ζώσης! Αν η εργασία σας είναικαθιστική, φροντίστε να σηκώνεστε κάθε 1 με 2 ώρες και να περπατάτε έναπεντάλεπτο. Επιπλέον μπορείτε να περπατήσετε μέχρι το γραφείο ενός συναδέλφου,αντί να του τηλεφωνήσετε. Τα 2000 βήματα αντιστοιχούν σε 100 θερμίδες για έναάτομο 70 κιλών όσες δηλαδή θα πάρετε από ένα μέτριο ζεστό καπουτσίνο ή έναποτήρι αναψυκτικού με ζάχαρη, από 2 κράκερ ή μία μπάρα δημητριακών.

4η Ερώτηση

Κάνοντας το γύρο ενός οικοδομικού τετραγώνου, μπορείτε ναπερπατήσετε:

i. 100βήματα

ii. 500βήματα

iii. 1000βήματα

Σωστή απάντηση: 500 βήματα

Η άσκηση ακόμα και όταν είναι διαλλειματική, είναιεξαιρετικά σημαντική. Συγκεντρώνοντας πολλά πεντάλεπτα από διάφορεςδραστηριότητες μέσα στην ημέρα, θα καταφέρετε να φτάσετε τον στόχο των 10.000βημάτων (περίπου 30 με 40 λεπτά περπάτημα/ημέρα). Πετάξτε, λοιπόν, τα σκουπίδιασας μερικούς κάδους μακριά, ανεβείτε τις σκάλες, ενώ εάν πρέπει ναχρησιμοποιήσετε το αμάξι σας παρκάρετέ το δύο τετράγωνα μακριά. Την επόμενη φορά που θα αγοράσετεπαγωτό σοκολάτα και θέλετε να κάψετε τις 150 θερμίδες που έχει μια μπάλα παγωτότου περπατήστε μέχρι το ζαχαροπλαστείο και πάλι πίσω!

5η Ερώτηση

Περπατώντας με μέτριο ρυθμό, σε 30 περίπου λεπτά θα κάψετεπερίπου:

i. 100θερμίδες

ii. 200θερμίδες

iii. 300θερμίδες

Σωστή απάντηση: 200 θερμίδες (με βάση ένα άτομο 70 περίπουκιλών)

Έχετε σκύλο; Οργανώστε καθημερινά περιπάτους με το αγαπημένοσας κατοικίδιο. Πολυάριθμες έρευνες επισημαίνουν ότι ακόμα και απλέςδραστηριότητες όπως το βάδισμα, η κηπουρική ή το ανέβασμα μιας σκάλας, έχουνσημαντικά οφέλη για την υγεία μας ειδικά όταν γίνονται συστηματικά. Μισή ώραήπιας άσκησης, τέσσερις με πέντε φορές την εβδομάδα, που κατά μέσο όροεξασφαλίζει μια ενεργειακή δαπάνη της τάξης των 2000 – 2500 θερμίδων/εβδομάδα,μπορεί να μειώσει κατά 43% τον κίνδυνο θανάτου (από οποιοδήποτε αίτιο).

6η ερώτηση

Πόσες θερμίδες έχει ένα παξιμάδι ολικής αλέσεως (30-35γρπερίπου);

i. 30θερμίδες

ii. 60θερμίδες

iii. 120θερμίδες

Σωστή Απάντηση: 120 θερμίδες

Η θερμιδική πυκνότητα του παξιμαδιού είναι μεγαλύτερη σεσχέση με το ψωμί, κάτι που δικαιολογείται από το γεγονός ότι το ψωμί περιέχειπερισσότερο νερό (30% τουλάχιστον), σε σχέση με το παξιμάδι (5% περίπου).Βεβαίως, το παξιμάδι έχει σαφώς θέση σε μια ισορροπημένη διατροφή, εφόσονπεριέχει πλούτο φυτικών ινών, προσθέτει γεύση και κορεσμό. Προσοχή, όμως,αντίθετα με την κοινή πεποίθηση, δεν έχει λιγότερες θερμίδες από το ψωμί.Χρειάζεται ευελιξία και προσαρμογή της μερίδας, για παράδειγμα μπορείτε να αντικαταστήσετε2 φέτες ψωμί με ένα παξιμάδι 30 γρ περίπου.

7η ερώτηση

Πόσες θερμίδες περιέχει 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο(13,6γρ);

i. 30θερμίδες

ii. 120θερμίδες

iii. 200θερμίδες

Σωστή Απάντηση: 120 θερμίδες

Γενικά τα λιπαρά αποτελούν την πιο πυκνή πηγή θερμίδων. 1γραμμάριο λίπους προσφέρει 9 θερμίδες (Kcal). Το ελαιόλαδο σχεδόν στο 100%,όπως και όλα τα φυτικά έλαια, περιέχει λίπος, επομένως μόλις 1 κουταλιά σούπας(13,6 γρ) προσφέρει 120 θερμίδες. Ένα διαιτολόγιο 2000 θερμίδων κατά προσέγγισηπρέπει να περιέχει 30% θερμίδες που προέρχονται από λιπαρά, δηλαδή 600θερμίδες. Οι 600 θερμίδες από λίπος μεταφράζονται σε 67 γρ λίπος (αφού 1 γρλίπους περιέχει 9 θερμίδες). Επαγωγικά, αν θέλουμε να υπολογίσουμε το θερμιδικόμας προφίλ, και εφόσον χρειαζόμαστε 2000 θερμίδες την ημέρα για να διατηρούμετο βάρος μας, αφαιρούμε από τα 67 γρ λίπους τα 13,6 γρ για κάθε κουταλιά σούπαςελαιόλαδο που βάζουμε στο πιάτο ή τη μαγειρική μας.

8η ερώτηση

Πόσες θερμίδες δίνει ένα ρόφημα Frappuccino (μεγάλο ποτήρι600ml);

i. 150 θερμίδες

ii. 250θερμίδες

iii. 350θερμίδες

Σωστή απάντηση: 350 θερμίδες

Ο καφές από μόνος του δεν περιέχει θερμίδες, ωστόσο, όσοπερισσότερα υλικά προσθέτουμε, τόσο αυξάνεται το θερμιδικό του περιεχόμενο. Ηπροσθήκη γάλακτος με πλήρη λιπαρά, σιροπιού, ζάχαρη, σαντιγύ και άλλωνσυστατικών μπορεί να αυξήσει σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων μέσα από τοκαφεδάκι μας, μέχρι και 500 θερμίδες ανά μεγάλο ποτήρι. Μάλιστα, σε πρόσφατημελέτη στην Ελλάδα, βρέθηκε ότι τα ρηφήματα καφέ αυτής της μορφής αποτελούν τηβασική πηγή θερμίδων μέσω των υγρών στη διατροφή μας.

9η ερώτηση

Πόσες θερμίδες μάς προσφέρει 1 χούφτα ηλιόσποροι (28γρ);

i. 200θερμίδες

ii. 115θερμίδες

iii. 165θερμίδες

Σωστή Απάντηση: 165 θερμίδες

Οι ηλιόσποροι, όπως και άλλοι ξηροί καρποί, είναι ένα συνηθισμένοσνακ που περιέχει περίπου 165 θερμίδες για μια χούφτα, 28 μόλις γραμμαρίων –παρόλο που δεν τους φαίνεται. Οι περισσότερες από τις θερμίδες αυτές οφείλονταιστην περιεκτικότητά τους σε λιπαρά, κατά 50% περίπου! Πέρα από τη θερμιδικήτους πυκνότητα, οι ηλιόσποροι είναι πολύ πλούσιοι σε βιταμίνη Ε αλλά αποτελούνκαι πηγή φυτικών ινών. Προσαρμόστε την μερίδα σας στις ανάγκες σας καιπερπατήστε λίγο παραπάνω για νααντισταθμίσετε την ενέργειά τους.



10η ερώτηση

2 σπιρτόκουτα τυρί «φέτα» (60 γρ) πόσες θερμίδες μάςπροσφέρουν;

i. 150θερμίδες

ii. 200θερμίδες

iii. 250θερμίδες

Σωστή Απάντηση: 150 θερμίδες

Πέρα από το φυσικό κάλλος, τα μνημεία και την ιστορία, ηελληνική «φέτα» είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει γνωστή τη χώρα μας. Είναιένα είδος γαστρονομικού «προορισμού». Υπάρχουν πολλές ποικιλίες, πολλέςδιαφορετικές γεύσεις, λόγω ποικιλίας στον τρόπο ωρίμανσης, στις πρώτες ύλες,στη διατροφή των ζώων που δίνουν το γάλα κ.ά. Αποτελείται κατά 70% από πρόβειογάλα και κατά 30% από γάλα κατσίκας. Είναι πλούσιο σε λιπαρά, στα οποίααποδίδονται οι περισσότερες θερμίδες του, με αποτέλεσμα τα δύο σπιρτόκουτα να δίνουν150 θερμίδες. Καταναλωτές που πρέπει να αποφεύγουν το αλάτι πρέπει να πλένουντη φέτα ή αν την αφήνουν κάποια λεπτά στο νερό -αλλάζοντάς το τακτικά- καθώς μια μερίδα φέτα μπορεί να δίνει πάνωαπό 800mg νατρίου. Μην ξεχνάτε όμως ότι αποτελεί και μια καλή πηγή ασβεστίου.

11η ερώτηση

Ένα ποτήρι 250ml cola light πόσες θερμίδες μας προσφέρει;

i. πρακτικά0 θερμίδες

ii. 15θερμίδες

iii. 140θερμίδες

Σωστή Απάντηση: πρακτικά 0 θερμίδες

Η παρουσία γλυκαντικών υλών (όπως ακετοσουλφαμικό κάλιο,ασπαρτάμη, κυκλαμικό, σουκραλόζη, γλυκαντικό από το φυτό στέβια) στα αναψυκτικάτύπου cola μηδενίζει την ποσότητα θερμίδων. Πρόκειται για ύλες που έχουν εώςκαι 200 φορές περισσότερο γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη, άρα σε πολύ μικρήποσότητα δίνουν το ίδιο γλυκό αποτέλεσμα. Πρόκειται για εγκεκριμένες ύλες, ενώη θέση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) είναι σαφής: «η χρήσηεγκεκριμένων ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών υλών σε τρόφιμα και ποτά, τα οποίακαταναλώνονται εντός των ορίων της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης, δεν ενέχεικινδύνους για την υγεία του ανθρώπου». Επιπρόσθετα, το γεγονός ότι οικαταναλωτές δεν επιθυμούν να συμβιβάζονται στη γεύση και την απόλαυση, ταεύγευστα προϊόντα που περιέχουν ολιγοθερμιδικές γλυκαντικές ύλες μπορούν ναείναι χρήσιμα στην προσπάθεια ανθρώπων να μειώσουν τη συνολική θερμιδική τουςπρόσληψη και να βοηθήσουν στη διαχείριση και ρύθμιση του βάρους γλυτώνοντας απόπεριττές θερμίδες.


12η ερώτηση

Πιστεύετε ότι οι θερμίδες αποτελούν τη μαθηματική εξήγησητης τροφής ή της άσκησης;

i. τροφής

ii. άσκησης

iii. και ταδύο

Σωστή απάντηση: Και τα δύο

Ο Γαλιλαίος (1564-1642) είπε: «Το σύμπαν δεν μπορεί ναδιαβαστεί παρά μόνο αφού μαθευτεί η γλώσσα του και έχει γίνει εξοικείωση μετους χαρακτήρες με τους οποίους η γλώσσα του είναι γραμμένη. Η γλώσσα του είναιη μαθηματική γλώσσα..» Η εφαρμογή των μαθηματικών στη φύση «απογείωσε» το ρυθμόανάπτυξης του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Σαφώς και η τροφή και ο τρόπος που κάποιοςτρέφεται ή αντίστοιχα η σωματική δραστηριότητα δεν είναι μόνο μαθηματικά, αλλάκαι ψυχολογία και συνήθειες και πολλοί άλλοι παράγοντες. Πόσες φορές όμως δενέχετε ρωτήσει τον «ειδικό» σε ένα τραπέζι «Αυτό πόσες θερμίδες έχει;» ή ακόμη«Πόσες θερμίδες έκαψα που καθάριζα το σπίτι σήμερα όλη μέρα;»; Ο αριθμός τωνθερμίδων φαίνεται να είναι καθοριστικός για πολλούς... Φαίνεται ότι έχουν μπειστη ζωή μας «Τα Μαθηματικά των Θερμίδων»! Διερευνήσετε με τις επόμενεςερωτήσεις πόσα καλά τα γνωρίζετε...

Ιωάννα Κατσαρόλη, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc

Δημήτρης Μπερτζελέτος, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc



Ενδεικτική βιβλιογραφία

U.S.Department of Health and Human Services, Public Health Service, Centers for DiseaseControl and Prevention, National Center for Chronic Disease Prevention andHealth Promotion, Division of Nutrition and Physical Activity. Promotingphysical activity: a guide for community action. Champaign, IL: Human Kinetics,1999.

HankinsonA.L., Daviglus, M., Bouchard C., Carnethon M., Lewis C., Schreiner P., Liu K.,Sidney S. Maintaining a High Physical Activity Level Over 20 Years and WeightGain. JAMA, December 15, 2010—Vol 304, No. 23

KapsokefalouM, Malisova O, Bountziouka V, Zampelas A. Contribution of beverages to energyintake and balance in a sample of general population in Greece. Ann Nutr Metab2013; 63 (suppl 1): 961

PaffenbergerR.S. , Olseri E. An effective exercise program for optimal health and a longerlife. Champaign IL: Human Kinetics Publishers, 1996.

USDA.National Nutrient Database for Standard Reference.http://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

Τριχοπούλου Α. Πίνακες Σύνθεσης Τροφίμων και ΕλληνικώνΦαγητών. 2004 (3η έκδοση). Επιστημονικές Εκδόσεις Παρισιάνου

European Food Information Council. EUFIC 10/2012:Ολιγοθερμιδικές Γλυκαντικές Ύλες: Οφέλη και Ασφάλεια. Διαθέσιμο στο:http://www.eufic.org/article/el/nutrition/Sweeteners/expid/Benefits_Safety_Low_Calorie_Sweeteners/(6-9-2013)