ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κουκουνάρια, σταφίδες, κάστανα: Θερμίδες και διατροφική αξία

Πρωταγωνιστούν κυρίως στα γιορτινά τραπέζια της εποχής,προσθέτοντας μία ιδιαίτερη πινελιά και γεύση. Συνοδεύουν ιδανικά τις σαλάτες καιβέβαια τα γλυκά, ειδικά τυο χειμώνα.
Κουκουνάρια, σταφίδες, κάστανα: Θερμίδες και διατροφική αξία

Πρωταγωνιστούν κυρίως στα γιορτινά τραπέζια της εποχής,προσθέτοντας μία ιδιαίτερη πινελιά και γεύση. Συνοδεύουν ιδανικά τις σαλάτες καιβέβαια τα γλυκά, ειδικά τυο χειμώνα. Ο λόγος για τα κουκουνάρια, τις σταφίδεςκαι τα κάστανα, τα οποία μπορεί να μας φορτώνουν με θερμίδες, αλλά έχουν υψηλήθερμιδική αξία.

Κουκουνάρια: Ανήκουν στους ξηρούς καρπούς και χρησιμοποιούνται στημαγειρική, κυρίως σε γιορτινά τραπέζια, ενώ συνοδεύουν ιδανικά τις πράσινεςσαλάτες. Άλλωστε, τα κουκουνάρια είναι από τα βασικά συστατικά μιας μακαρονάδαςπέστο αλλά και του χαλβά με σιμιγδάλι.

Θεωρούνται πολύ υγιεινοί επειδή είναι πλούσιοι σεμονοακόρεστα λιπαρά, σε ψευδάργυρο, βιταμίνες, πρωτεΐνες, φυτικές ίνες καιαντιοξειδωτικά, ενώ περιέχουνπολυακόρεστα λιπαρά οξέα που μειώνουν την όρεξη.

Ωστόσο, τα κουκουνάρια, έχουν αρκετές θερμίδες. Υπολογίζεταιότι 1 κουταλιά της σούπας παρέχει 45 θερμίδες.

Σταφίδες: Οι σταφίδες δεν ανήκουν στους ξηρούς καρπούς, αφούπρόκειται για αποξηραμένα φρούτα. Συνοδεύουν ιδανικά τις σαλάτες και βέβαια ταγλυκά. Είναι πλούσιες σε φυσική φρουκτόζη, σίδηρο και άλλα ιχνοστοιχεία,προσφέροντας ενέργεια, χωρίς λιπαρά.

Περίπου 2 κουταλιές της σούπας παρέχουν 60 θερμίδες.

Κάστανα: Τα κάστανα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακεςκαι σε κάλιο, αλλά και σε βιταμίνη C. Πέντε μικρά κάσταναδίνουν 80 θερμίδες και έχουν την ιδιότητα να μας χορταίνουν γρήγορα.

Όσον αφορά την ενέργεια τους, 4 μικρά ή 6 μεγάλα κάστανα μαςπαρέχουν περίπου 80 θερμίδες, δηλαδή περίπου όσο 1 φέτα ψωμί.