ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη την νύχτα του Ρεβεγιόν

Δείτε τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να μην χαιρόμαστε τελικά την μεγάλη αυτή νύχτα.
Τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη την νύχτα του Ρεβεγιόν

Δείτε τα 7 πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα να μην χαιρόμαστε την μεγάλη αυτή νύχτα και τελικά, να οδηγούμαστε σε σοβαρά ιατρικά θέματα.

Τις συμβουλές δίνει η Ιατρός Ειδική Παθολόγος κυρία Αναστασία Μοσχοβάκη στο Υγεία online:

1. Η παραμονή επί μακρόν των μαγειρεμένων φαγητών στο μπουφέ του ρεβεγιόν.
Σύμφωνα με μελέτες όσο περισσότερο παραμένει ένα πιάτο σε θερμοκρασία δωματίου τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα υπάρχει να πολλαπλασιαστούν σε αυτό παθογόνοι μικροοργανισμοί και τοξίνες που προκαλούν γαστρεντερίτιδα. Τα ζεστά πιάτα πρέπει ιδανικά να σερβίρονται ζεματιστά. Τα κρύα πιάτα πρέπει να τοποθετούνται με την παρασκευή τους στο ψυγείο και να μεταφέρονται στο τραπέζι τη στιγμή της έναρξης του γεύματος. Επισκεφτείτε άμεσα το μπουφέ μία φορά και όχι πολλές φορές και καθυστερημένα.

2. Η συνήθεια της παράλειψης γευμάτων την ημέρα του ρεβεγιόν.
Η παράλειψη γευμάτων ιδιαίτερα του πρωινού σύμφωνα με μελέτες οδηγεί σε κατανάλωση αυξημένης ποσότητας φαγητού κατά το βράδυ και αυξημένο κίνδυνο δυσπεπτικών ενοχλημάτων. Φάτε πρωινό και ένα δύο μήλα κατά τη συνήθη σας ώρα του νυχτερινού γεύματος.

3. Το πλημμελές πλύσιμο των χεριών πριν το γεύμα του ρεβεγιόν.
Οι χειραψίες, οι θερμοί εναγκαλισμοί, τα κοινόχρηστα αντικείμενα (π.χ. τράπουλες, φιάλες ποτών) αποτελούν μέσα μετάδοσης μικροβίων από φορείς ή αρρώστους σε ανυποψίαστους υγιείς. Μην αμελήσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν το φαγητό επί τριάντα δευτερόλεπτα.

4. Η οινοποσία κατά την διάρκεια φαρμακευτικής αγωγής.
Ορισμένα φάρμακα, ιδιαίτερα αυτά που μεταβολίζονται στο ήπαρ αλληλοεπιδρούν με το αλκοόλ με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης επιπλοκών. Εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή και θέλετε να καταναλώσετε αλκοόλ πρέπει να γνωρίζετε ότι ενδέχεται κάποια φάρμακα να χρειαστούν τροποποίηση ή διακοπή μερικές ημέρες πριν ή μετά το ρεβεγιόν. Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει απόλυτη αντένδειξη σε ορισμένες περιπτώσεις.

5. Η συνήθεια της ταχείας κατανάλωσης των εδεσμάτων.
Παρά την κινητοποίηση των αντανακλαστικών της λαιμαργίας που προκαλεί συχνά η θέαση ποικίλων εδεσμάτων είναι σημαντικό να μασήσετε καλά την τροφή σας και να αποφύγετε να φάτε γρήγορα.

6. Η συνήθεια της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας γλυκών.
Εάν η θέαση των γλυκών σας προκαλεί να τα δοκιμάσετε, προτιμήσετε να φάτε τη μισή ή το ένα τρίτο της μερίδας από κάθε γλυκό. Εάν είστε οι οικοδεσπότες προτιμήσετε να φάτε τα γλυκά σας την επόμενη ημέρα, το πρωί.

7. Η συνήθεια του ύπνου αμέσως μετά το ρεβεγιόν με «γεμάτο» στομάχι.
Μην κοιμηθείτε αμέσως μετά το φαγοπότι, αλλά μία με δύο ώρες μετά για να αποφύγετε την παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και να βοηθήσετε τον οργανισμό σας κατά την πέψη.


Dr. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770

twitter: twitter.com/amoschovaki
e-mail: amoschovaki@yahoo.gr