ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά προκαλεί βλάβες στο εγκέφαλο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,μας δίνουν ακόμη ένα λόγο για να χάσουμε τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με ταευρήματα της μελέτης τους, που
Η διατροφή πλούσια σε λιπαρά προκαλεί βλάβες στο εγκέφαλο

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον,μας δίνουν ακόμη ένα λόγο για να χάσουμε τα περιττά κιλά. Σύμφωνα με ταευρήματα της μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε στην «Επιθεώρηση ΚλινικήςΔιερεύνησης» (JCI), η πλούσια σε λιπαρά διατροφή, ακόμα κι αν ακολουθείται γιαλίγο καιρό, τραυματίζει τον εγκέφαλο.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές πειραματίστηκαν μετρωκτικά, τα οποία ταΐζονταν με σκοπό να παχύνουν.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία παρατήρησής τους, μετά απόμικρό χρονικό διάστημα, τα ζώα παρουσίασαν τραύματα στον υποθάλαμο, την περιοχήεκείνη του εγκεφάλου, που ρυθμίζει τη λαχτάρα για φαγητό και εκπέμπει το μήνυμακορεσμού της πείνας.

Ανάλογες βλάβες εντοπίστηκαν, σε δεύτερο επίπεδο, στονυποθάλαμο ομάδας παχύσαρκων εθελοντών.

«Μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που άρχισαν τα πειραματόζωάμας να τρώνε πολλά λιπαρά, ο υποθάλαμός τους άρχισε να παρουσιάζει ενδείξειςβλάβης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής, δρ Μάικλ Σουάρτς.

«Δεν ξέρουμε τι προκάλεσε τον τραυματισμό, ούτε εάν αυτόςαποτελεί την αιτία της μετέπειτα παχυσαρκίας τους. Ωστόσο, είναι το τμήμα τουεγκεφάλου που ρυθμίζει το σωματικό βάρος».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, επειδή ο υποθάλαμος παίζει ρόλοστη ρύθμιση της όρεξης, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι κακέςδιατροφικές συνήθειες προκαλούν βλάβη στα τμήματα του εγκεφάλου που είναιυπεύθυνα για το σωματικό βάρος μας.