ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Ψυχική υγεία: Ποιος ο ρόλος της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Είναι γνωστό ότι μια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη συμπεριφορά ενός ατόμου, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε παχυσαρκία και καρδιακές παθήσεις. Τώρα, μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε λιπαρά μπορεί να αυξήσουν και τον κίνδυνο για ψυχιατρικές διαταραχές.

Ψυχική υγεία: Ποιος ο ρόλος της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Biological Psychiatry, δείχνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να προκαλέσει σημαντικές αλλαγές στο "μικροβίωμα" (το σύνολο των βακτηρίων) στο έντερο του ανθρώπου.

Οι επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα ενός ατόμου μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ευπάθεια σε μια σειρά από ψυχικές ασθένειες, αλλά και σε αλλαγή της συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε μη-παχύσαρκα ποντίκια, τα οποία τρέφονταν με μη-λιπαρές τροφές. Στη συνέχεια μετέφεραν σε αυτά τα ποντίκια, μέρος του μικροβιώματος από άλλη ομάδα ποντικιών, τα οποία τρέφονταν με πολύ λιπαρές τροφές.

Διαπίστωσαν ότι η συμπεριφορά των ποντικών που είχαν λάβει το μόσχευμα μικροβιώματος άλλαξε, ενώ παρατηρήθηκαν και μεταβολές στις γνωστικές τους ικανότητες. Οι επιστήμονες συμπέραναν ότι τα ποντίκια στα οποία μεταμοσχεύθηκε μέρος του μικροβιώματος είχαν αυξημένες κρίσεις άγχους, επαναληπτικές συμπεριφορές και εξασθενημένη μνήμη.

Τα νέα μικρόβια είχαν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις στα ποντίκια, συμπεριλαμβανομένης της διαπερατότητας του εντέρου τους και της αύξησης των δεικτών φλεγμονής.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις στο μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου ενός ατόμου και τη συμπεριφορά του, ακόμη και αν το άτομο αυτό δεν είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.

Αν και απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διευκρινιστεί το πώς ακριβώς η σύνθεση του μικροβιώματος επηρεάζει την ψυχική υγεία του ατόμου, τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ακόμα μια πτυχή των αρνητικών επιπτώσεων της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφής.

Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ότι είναι εφικτό στο μέλλον να χρησιμοποιούμε το μικροβίωμα ενός ατόμου για να αντιστρέψουμε την διαδικασία και να αντιμετωπίσουμε πιο αποτελεσματικά κάποιες ψυχικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης

Τι "σημαίνει" όταν κάποιος τρώει τα νύχια του; Οι ειδικοί απαντούν!