ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που εκτινάσσουν τη διάθεση στα ύψη!

Μήπως το τελευταίο διάστημα δεν είστε και στα καλύτερα σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας;

Οι 5 τροφές που εκτινάσσουν τη διάθεση στα ύψη!

Μήπως το τελευταίο διάστημα δεν είστε και στα καλύτερα σας και δεν ξέρετε τι να κάνετε για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η λύση βρίσκεται στη… διατροφή σας!

Δείτε αναλυτικά ποιες τροφές θα σας… «ανεβάσουν» και θα σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα:

Ψάρια!

Ψάρια όπως ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες και η πέστροφα, είναι πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία ενισχύουν τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου μας, που συνδέονται με τη διάθεση και συγκεκριμένα την ντοπαμίνη και τη σεροτονίνη. Σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με κατάθλιψη, επιθετικότητα και τάσεις αυτοκτονίας, ενώ η ντοπαμίνη είναι μία ουσία που απελευθερώνεται από τον εγκέφαλο, σε ευχάριστες εμπειρίες, όπως το φαγητό ή το σεξ.

Σαφράν!

Όπως προέκυψε από μελέτη του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης, γυναίκες που λάμβαναν σαφράν, ανέφεραν μείωση κατά 50% των δυσάρεστων συμπτωμάτων του προεμμηνορρυσιακού συνδρόμου, όπως εναλλαγές της διάθεσης και κατάθλιψη.

Μαύρη σοκολάτα για να μην τα βλέπετε μαύρα!

Μόλις 40 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε μέρα για δύο εβδομάδες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες, συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόλης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχονται.

Μακαρόνια!

Οι υδατάνθρακες, στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής όχι μόνο δεν παχαίνουν, αλλά βελτιώνουν και τη διάθεσή μας. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Archives of Internal Medicine», οι άνθρωποι που για ένα έτος ακολούθησαν διατροφή πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες καταναλώνοντας μόνο 20 με 40 γραμμάρια υδατανθράκων καθημερινά, αντιμετώπιζαν σε μεγαλύτερο βαθμό συμπτώματα όπως κατάθλιψη, άγχος και θυμό σε σχέση με όσους ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και πλούσια σε υδατάνθρακες διατροφή.

Αλάτι!

Ίσως το γεγονός ότι μας «ανεβάζει», είναι και ο λόγος που συνήθως κάνουμε κατάχρηση. Πειράματα σε ποντίκια, που πραγματοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, έδειξαν ότι όσα στερούνταν το αλάτι, απέφευγαν δραστηριότητες που τους προσέφεραν ευχαρίστηση.