ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χορτοφάγοι: Αδύνατοι μεν, χωρίς ποιότητα ζωής δε...

Τα πάνω κάτω γύρω από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αναφορικά με τους χορτοφάγους αναμένεται να φέρει μία νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που απέχουν από το κρέας, μπορεί μεν να είναι αδύνατοι, ωστόσο δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής και επιπλέον, κινδυνεύουν να νοσήσουν.
Χορτοφάγοι: Αδύνατοι μεν, χωρίς ποιότητα ζωής δε...

Τα πάνω κάτω γύρω από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αναφορικά με τους χορτοφάγους αναμένεται να φέρει μία νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι άνθρωποι που απέχουν από το κρέας, μπορεί μεν να είναι αδύνατοι, ωστόσο δεν έχουν καλή ποιότητα ζωής και επιπλέον, κινδυνεύουν να νοσήσουν.

Πρόκειται για μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ιατρική Σχολή Graz της Αυστρίας, στην οποία συμμετείχαν 1320 άτομα εκ των οποίων, οι 330 ήταν χορτοφάγοι, 330 κρεατοφάγοι, 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά λιγότερο κρέας και 300 που έτρωγαν φυσιολογικά, αλλά περισσότερο κρέας.

Η μελέτη έδειξε ότι οι χορτοφάγοι παρόλο που είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τους υπόλοιπους τόσο από άποψη σωματικής υγείας, αλλά και ψυχολογικά.Ωστόσο η έρευνα αναμένεται να προχωρήσει ακόμη περισσότερο, προκειμένου να διαπιστωθεί η συγκεκριμένη σχέση που σχετίζεται μεταξύ χορτοφάγων και ορισμένων ασθενειών.

Οι συμμετέχοντες που έτρωγαν λιγότερες ποσότητες κρέατος είχαν επίσης προβλήματα υγείας όχι όμως τόσα πολλά όσα οι χορτοφάγοι.Η Νάταλι Μπάρκετ, από την ομάδα των ερευνητών, δήλωσε στο αυστριακό Τime ότι το συμπέρασμα είναι πως τα άτομα που τρέφονται μόνο με φρούτα και λαχανικά έχουν συνολικά περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από καρκίνο και αλλεργίες, αλλά και από ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, ενώ γενικότερα η ποιότητα ζωής τους είναι χαμηλή.Επικριτές της μελέτης αυτής υποστηρίζουν ότι οι ερευνητές είναι απλά διαφημιστές της βιομηχανίας του κρέατος.

Η Νάταλι Μπάρκετ απαντά στους επικριτές ότι η μελέτη τους σίγουρα κατέδειξε πως ορισμένες ασθένειες, όπως το άσθμα και ο καρκίνος, χτυπούν πιο πολύ τους χορτοφάγους, τονίζοντας ότι όσοι στρέφονται εναντίον των αποτελεσμάτων της έρευνας δεν γνωρίζουν τα δεδομένα των επιστημόνων. Η Μπάρκετ, που είναι επιδημιολόγος, τόνισε όμως ότι ακόμα υπάρχει ένα κενό στην συγκεκριμένη έρευνα που αφορά στην σχέση μεταξύ αιτίας και αποτελέσματος, δηλαδή χορτοφαγίας και συγκεκριμένων ασθενειών και γι' αυτό η έρευνα θα προχωρήσει ακόμη περισσότερο στο αμέεως προσεχές διάστημα.