ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτές είναι οι σούπερ τροφές για τα οστά

Τα οστά μας μένουν ισχυρά και υγιή όσο είμαστε νέοι, αλλά από τα 30 και μετά αρχίζουν σταδιακά να αποδυναμώνονται, ειδικά στις γυναίκες αυτή η διαδικασία επιταχύνεται και γίνεται εντονότερη εξαιτίας της εμμηνόπαυσης
Αυτές είναι οι σούπερ τροφές για τα οστά

Τα οστά μας μένουν ισχυρά και υγιή όσο είμαστε νέοι, αλλά από τα 30 και μετά αρχίζουν σταδιακά να αποδυναμώνονται, ειδικά στις γυναίκες αυτή η διαδικασία επιταχύνεται και γίνεται εντονότερη εξαιτίας της εμμηνόπαυσης.

Αυτές οι τροφές θα σας βοηθήσουν να παρατείνετε την καλή υγεία των οστών σας:

Γάλα

Περιέχει ασβέστιο που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της καλής υγείας των οστών. Οι ενήλικες χρειάζονται 50 με 1.000 μιλιγκράμ ημερησίως. Από τα 51 έτη και μετά οι γυναίκες και από τα 71 έτη και μετά οι άντρες, χρειάζονται περισσότερα από 1.200

μιλιγκράμ ημερησίως.

Γιαούρτι και τυρί

Δεν σας αρέσει το γάλα; Τότε μπορείτε να βρείτε το ασβέστιο που χρειάζονται τα οστά σας σε ένα μπολ γιαούρτι και σε ένα κομμάτι τυρί. Ακόμα και αν είστε δυσανεκτικοί στην λακτόζη, το γιαούρτι και τα σκληρά τυριά πιθανότατα δεν θα σας δημιουργήσουν πρόβλημα. Άλλωστε υπάρχουν και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λακτόζη.

Σαρδέλες

Ακόμα μία εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Τα μικρά και μαλακά κόκαλα της σαρδέλας μας επιτρέπουν να την φάμε ολόκληρη με αποτέλεσμα να τρώμε και τον σκελετό και να παίρνουμε πολύτιμο ασβέστιο.

Πράσινα λαχανικά

Ίσως δεν το περιμένατε, αλλά πολλά πράσινα λαχανικά περιέχουν αρκετό ασβέστιο. Ειδικά εκείνα με πιο σκουρόχρωμα φύλλα.

Προϊόντα εμπλουτισμένα με ασβέστιο

Στην αγορά θα βρείτε δεκάδες προϊόντα που προσφέρουν εναλλακτικές πηγές άφθονου ασβεστίου, επειδή έχουν εμπλουτιστεί ειδικά με αυτό. Ιδίως οι ποικιλίες δημητριακών για πρωινό είναι μία πολύ καλή λύση.

Τροφές με σόγια

Μισή κούπα εμπλουτισμένου με ασβέστιο τοφού περιέχει 400 μιλιγκράμ ασβεστίου. Επίσης το γάλα σόγιας είναι εμπλουτισμένο με 300 μιλιγκράμ ανά ποτήρι. Έρευνες έχουν δείξει ότι η ουσία ισοφλαβόνη που περιέχει το φυτό της σόγιας, ενισχύει τα οστά.

Σολομός

Η βιταμίνη D που περιέχει βοηθάει πολύ στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, ενώ και τα Ω-3 λιπαρά οξέα ενισχύουν τα κόκαλά σας.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Είναι ακόμα μία καλή πηγή Ω-λιπαρών οξέων. Τα φιστίκια και τα αμύγδαλα περιέχουν και ποτάσιο, το οποίο περιορίζει την ποσότητα ασβεστίου που χάνετε με την ούρηση.