ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα παιδιά που μαγειρεύουν τρώνε περισσότερα λαχανικά

Tα παιδιά που βοηθούν στη προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος. Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Nestlé, που δημοσιεύτηκε
Τα παιδιά που μαγειρεύουν τρώνε περισσότερα λαχανικά
Tα παιδιά που βοηθούν στη προετοιμασία του γεύματος τρώνε περισσότερα λαχανικά σε σύγκριση με όσα δεν συμμετέχουν καθόλου στη διαδικασία του μαγειρέματος . Αυτό προκύπτει από την έρευνα της Nestlé, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Appetite .


Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το Ερευνητικό Κέντρο της Nestlé στη Λωζάνη, συνέκρινε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών που συμμετέχουν στην προετοιμασία του γεύματός τους με αυτά που επιλέγουν όταν δεν έχουν κάποια συμμετοχή.

«Διαπιστώσαμε ότι τα παιδιά που ήταν στην κουζίνα και μαγείρευαν μαζί με τον γονιό τους έτρωγαν μεγαλύτερη ποσότητα από το φαγητό τους και σημαντικά μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών», αναφέρει ο διατροφολόγος Dr. Klazine van der Horst, επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων που πραγματοποίησαν τη συγκεκριμένη μελέτη.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η συμμετοχή των παιδιών στην προετοιμασία του φαγητού θα μπορούσε να τα βοηθήσει να αναπτύξουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά», πρόσθεσε.

Συνολικά 47 γονείς μαζί με τα παιδιά τους, ηλικίας μεταξύ 6 και 10 χρόνων, ανέλαβαν να ετοιμάσουν ένα γεύμα με ποικιλία υλικών, όπως στήθος κοτόπουλο, σαλάτα, κουνουπίδι και ζυμαρικά.

Τα μισά από τα παιδιά που συμμετείχαν στο πείραμα βοήθησαν στην προετοιμασία του φαγητού, ενώ τα υπόλοιπα παιδιά έπαιζαν, όσο οι γονείς τους ετοίμαζαν το γεύμα μόνοι τους.

Όπως διαπιστώθηκε τα παιδιά που μαγείρευαν μαζί με τους γονείς τους έφαγαν σχεδόν 76% περισσότερη σαλάτα και 27% περισσότερο κοτόπουλο, καταναλώνοντας συνολικά 25% περισσότερες θερμίδες.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η συμμετοχή στη προετοιμασία του γεύματος βελτιώνει την αυτοπεποίθηση των παιδιών , καθώς τα παιδιά που μαγείρεψαν αισθάνθηκαν περισσότερα θετικά συναισθήματα και υπερηφάνεια για τον εαυτό τους.

Οι διατροφολόγοι που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσαν ότι μπορεί να είναι ωφέλιμο για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να μαγειρεύουν μαζί, όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων στο διατροφικό κομμάτι, αλλά και επειδή και οι γονείς και τα παιδιά εκτιμούν το χρόνο που περνούν μαζί. Το να μαγειρεύουν για την οικογένεια κάνει τα παιδιά πιο ανεξάρτητα και περήφανα για τον εαυτό τους, έδειξε η μελέτη.

Υπήρξε επίσης μια συσχέτιση μεταξύ του συνολικού χρόνου που δαπανήθηκε για την προετοιμασία του γεύματος και του χρόνου που δαπανήθηκε για τη κατανάλωσή του, καθώς και το επίπεδο απόλαυσης που εξέφρασαν οι συμμετέχοντες, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα παιδιά που περνούν χρόνο στην κουζίνα, θα περάσουν περισσότερο χρόνο και στο τραπέζι και το απολαμβάνουν μάλιστα και περισσότερο .

Η έρευνα έδειξε πως αυξήθηκε αισθητά η ποσότητα σαλάτας που καταναλώθηκε, γεγονός που οι επιστήμονες αποδίδουν πιθανώς στην ευκολία που είχαν τα παιδιά να διαλέξουν μόνα τους τα διαφορετικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν.

Μια άλλη πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης και τη Nestlé και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Public Health Nutrition, έδειξε ότι τα παιδιά σχολικής ηλικίας που έχουν στη διάθεσή τους μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών, καταναλώνουν και μεγαλύτερη ποσότητα.

Διαβάστε επίσης:

Ο μεγάλος κίνδυνος για τα παιδιά από τις ώρες στην TV και τον υπολογιστή

Οι 6 τροφές που επιλέγουν οι ίδιοι οι διατροφολόγοι

Δείτε το μικρό φρούτο με τα μεγάλα οφέλη

Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά στις εξετάσεις