ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νέα έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

Μία νέα αμερικανο-ισπανο-ιταλική επιστημονική έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου «JAMA Internal Medicine» έρχεται να ανατρέψει όσα γνωρίζαμε για τα ευεργετικά οφέλη του κόκκινου κρασιού, αμφισβητώντας την αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη προστατευτική δράση ενός βασικού συστατικού του κρασιού, της ρεσβερατρόλης.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τα οφέλη του κόκκινου κρασιού

Συγκεκριμένα, η μελέτη δεν βρήκε αποδείξεις ότι η εν λόγω ουσία όντως προστατεύει από καρδιοπάθεια και καρκίνο ή ότι παρατείνει τη διάρκεια της ζωής.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Σέμπα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς, παρακολούθησαν την υγεία σχεδόν 800 ηλικιωμένων κατοίκων, άνω των 65 ετών, σε δύο χωριά της περιοχής Κιάντι της Τοσκάνης, από όπου προέρχεται και το ομώνυμο κρασί.

Οι εθελοντές έδωσαν λεπτομέρειες για τις καθημερινές διατροφικές συνήθειές τους και, παράλληλα, δείγματα ούρων για την μέτρηση των επιπέδων της ρεσβερατρόλης. Η μακρόχρονη μελέτη διήρκεσε εννέα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων 268 άτομα πέθαναν, 174 εμφάνισαν καρδιοπάθεια και 34 καρκίνο.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, τα αυξημένα επίπεδα ρεσβερατρόλης δεν συνδέονταν καθόλου με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, καρδιοπάθειας ή καρκίνου.

Επίσης, δεν διαπιστώθηκε μειωμένη φλεγμονή σε όσους έχουν στα ούρα τους πολλή ρεσβερατρόλη.

Με άλλα λόγια, όσοι ηλικιωμένοι όλα αυτά τα χρόνια έπιναν μεγάλες ποσότητες κρασιού, ούτε παραπάνω ζούσαν, ούτε λιγότερο πιθανό ήταν να πάθουν έμφραγμα ή καρκίνο, σε σχέση με όσους έπιναν πολύ λιγότερο κρασί ή καθόλου.

«Υπάρχει μια αντίληψη ότι ορισμένες τροφές είναι καλές για την υγεία, επειδή περιέχουν ρεσβερατρόλη. Καθόλου δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Η ρεσβερατρόλη αποδεικνύεται άλλη μία περίπτωση υπερβολικού «φουσκώματος» των ωφελειών για την υγεία, που όμως δεν αντέχουν στη δοκιμασία του χρόνου», δήλωσε ο Σέμπα.