ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 καλύτερες και οι 5 χειρότερες τροφές για τα δόντια

Η στοματική υγιεινή δεν είναι μόνο το καλό, συχνό και σωστό πλύσιμο των δοντιών. Είναι και οι τροφές που μένουν για ώρα στο στόμα μας και οι οποίες προστατεύουν ή επιβαρύνουν τα δόντια.

Οι 5 καλύτερες και οι 5 χειρότερες τροφές για τα δόντια

Και αν μετά από μία βλαβερή για τα δόντια τροφή, ακολουθεί αμέσως πλύσιμο των δοντιών, τότε δεν τίθεται θέμα μακροπρόθεσμης βλάβης των δοντιών. Αν όμως υπάρχει πλημμελής καθαρισμός των δοντιών, τότε είναι βέβαιο ότι η τερηδόνα, η πλάκα και η περιοδοντίτιδα θα είναι μόνιμοι στο στόμα.

ΟΙ 5 ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ:

Καλές τροφές για τα δόντια θεωρούνται όσες διεγείρουν την παραγωγή σάλιου, το οποίο είναι προστατευτικός παράγοντας κατά της τερηδόνας, της περιοδοντίτιδας και των λοιμώξεων. Οι τροφές αυτές:

- Τα Γαλακτοκομικά επειδή είναι οι κυριότερες πηγές ασβεστίου και φωσφόρου.

- Τα Φθοριούχα. Το φθόριο κάνει ανθεκτική την αδαμαντίνη και το σμάλτο των δοντιών, εμποδίζοντας παράλληλα τη διάβρωση των δοντιών από τα οξέα. Πλούσιες τροφές σε φθόριο είναι τα ψάρια, τα θαλασσινά και το τσάι.

- Τα Λαχανικά. Συνήθως τα λαχανικά απαιτούν καλό μάσημα, οπότε παράγεται περισσότερο σάλιο.

- Τα Φρούτα. έχουν παρόμοια δράση με τα λαχανικά και το φρούτα που φαίνεται ότι πιο αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση των οξέων είναι το αχλάδι.

- Οι Τσίχλες χωρίς ζάχαρη, γιατί αυξάνουν την έκκριση σάλιου το οποίο εξουδετερώνει τα στοματικά οξέα.

ΟΙ 5 ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ ΕΙΝΑΙ:

- Τα αποξηραμένα φρούτα γιατί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και κολλάνε εύκολα στα δόντια. Η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε οδοντική διάβρωση.

- Τα Παγωτά – Αναψυκτικά. Η πολύ συχνή κατανάλωση παγωτών και αναψυκτικών επιβαρύνει αρνητικά τα δόντια λόγω της ζάχαρης.

- Οι Καραμέλες γιατί κολλάνε στα δόντια ενώ παραμένουν για πολύ ώρα στο στόμα μέχρι να λιώσουν.

- Το Λεμόνι και γενικώς οι όξινες τροφές. Τροφές υψηλές σε οξέα, όπως το λεμόνι μπορεί να φθείρουν τα δόντια, κυρίως όταν τρώγονται μόνες τους.

- Τα Αμυλούχα τρόφιμα, όπως πατατάκια ή λευκό ψωμί κολλάνε και ανάμεσα στα δόντια, δίνοντας τροφή στα βακτήρια μέσα στο στόμα.