ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έρχονται φόροι σε λιπαρά τρόφιμα

Το θέμα της επιβολής φόρων σε λιπαρά, ή ανθυγιεινά τρόφιμα επανέρχεται για ακόμη μία φορά, σύμφωνα με τον ειδικό ερευνητή των Ηνωμένων Εθνών Βέλγο καθηγητή Ολιβιέ ντε Σούτερ. Γενικότερα το θέμα της επιβολής φόρων σε λιπαρά τρόφιμα, αποτελεί μία συζήτηση που έχει απασχολήσει ή απασχολεί κατά καιρούς πολλές ευρωπαικές κυβερνήσεις.

Έρχονται φόροι σε λιπαρά τρόφιμα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Βέλγος καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ ζητά να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ανθυγιεινές δίαιτες συνιστούν σήμερα μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως ακόμη και από τον καπνό. Μάλιστα τόνισε ότι όπως ακριβώς ο κόσμος συμφώνησε να θέσει όρια για την καταπολέμηση του καπνίσματος έτσι και τώρα θα πρέπει να συμφωνήσει ένα τολμηρό και σαφές πλαίσιο που να προωθεί ορθές πολιτικές που να προωθούν διατροφικές συνήθειες που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία.

Ο Ντε Σούτερ, ο οποίος είναι ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή από το 2008, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Παρίσι.

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ το 2012, ο Ντε Σούτερ υποστήριξε ότι μια παρόμοια συμφωνία για τα τρόφιμα (όπως ίσχυσε για τον καπνό) θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων, τον έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού.

Στην ίδια έκθεση ζητούσε να αναθεωρηθεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων «που καθιστούν ορισμένα συστατικά φτηνότερα από άλλα» και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί "ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα".

Τώρα, ο Ντε Σούτερ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν. «Οι κυβερνήσεις επικεντρώνονται στις θερμίδες όμως συχνά αδιαφορούν για το τι είδους θερμίδες προσφέρουν τα τρόφιμα, σε ποια τιμή, σε ποιον είναι διαθέσιμες και πώς γίνεται η προώθησή τους στην αγορά» αναφέρει χαρακτηριστικά.