ΔΙΑΤΡΟΦΗ

"Μύθος" η απώλεια κιλών με την κατανάλωση επιπλέον φρούτων και λαχανικών

Μια νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ των ΗΠΑ δείχνει ότι η διαδεδομένη πρακτική απώλειας βάρους με την αύξηση της κατανάλωσης σε φρούτα και λαχανικά -προκειμένου το άτομο να νιώθει πλήρες για περισσότερες ώρες στην ημέρα- δεν είναι τόσο αποτελεσματική δίαιτα όσο πιστεύουν πολλοί.

"Μύθος" η απώλεια κιλών με την κατανάλωση επιπλέον φρούτων και λαχανικών

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και ανάλυση των διαθέσιμων στοιχείων από προηγούμενες έρευνες σχετικά με την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών ως βοήθημα για την απώλεια βάρους.

Η τελική μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition συμπεριέλαβε αρκετές επιμέρους έρευνες στις οποίες συμμετείχαν συνολικά περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι.

Διαπίστωσαν ότι η αύξηση της ποσότητας φρούτων και λαχανικών από μόνη της δεν αρκεί στην προσπάθεια απώλειας βάρους, δηλαδή απλά με το να προσθέτει κανείς επιπλέον ποσότητα φαγητού στο σύνηθες διατροφικό του πρόγραμμα, δεν καταφέρνει να χάσει κιλά.

Η επικεφαλής της έρευνας, δρ Kathryn Kaiser, υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσει κανείς το σωματικό τους βάρος είναι να ελαττώσει τις θερμίδες που καταναλώνει. Αν και πολλοί διατροφολόγοι πιστεύουν ότι τα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά "εκτοπίζουν" τις λιγότερο υγιεινές τροφές (επειδή μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο πλήρεις/χορτασμένοι), αυτή η υπόθεση δεν υποστηρίζεται από τα υπάρχοντα στοιχεία.

Ο συνεργάτης της δρ Kaiser, δρ David B. Allison, υποστηρίζει ότι "σε ζητήματα δημόσιας υγείας, το να στείλουμε θετικά και ενθαρρυντικά μηνύματα στους ανθρώπους για να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά φαίνεται να είναι πολύ πιο θετικό και ενθαρρυντικό από το να τους λέμε απλά 'να τρώνε λιγότερο'. Δυστυχώς, όμως, φαίνεται ότι αν θέλουμε απλά να κάνουμε τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά, χωρίς να λαμβάνουν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση της συνολικής τροφής που καταναλώνουν, τότε δεν θα δούμε τα επιθυμητά αποτελέσματα."

Διαβάστε επίσης:

Τις έχετε ανάγκη, δείτε πώς μπορείτε να τις αυξήσετε στα γεύματά σας

Το καλοκαιρινό φρούτο – ασπίδα για νεφρά, μάτια και οστά

Διατροφικά "κόλπα" για επίπεδη κοιλιά χωρίς δίαιτα ή γυμναστική

Το ποτό που πίνουμε χειμώνα-καλοκαίρι και μας προστατεύει από τον καρκίνο