ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Καμπανάκι για παράνομη διακίνηση αλκοόλ το καλοκαίρι

Χαμόγελα έχει προκαλέσει η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα μας, με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να υπολογίζει τον αριθμό των αναμενομένων επισκεπτών σε 19 με 20 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, ωστόσο, προβληματισμός επικρατεί στους αρμόδιους κύκλους λόγω φόβου συνακόλουθης αύξησης στη διακίνηση λαθραίου αλκοόλ τόσο στις τουριστικές περιοχές, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με σημαντικές προεκτάσεις στην υγεία, στην οικονομία, αλλά και στην τσέπη των καταναλωτών.

Καμπανάκι για παράνομη διακίνηση αλκοόλ το καλοκαίρι

Παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης του φαινομένου με ουσιαστικά μέτρα τα οποία δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την εύθραυστη ελληνική οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

Η υψηλή φορολογία αλλά και οι ελλιπείς έλεγχοι έχουν τα τελευταία χρόνια οδηγήσει σε έξαρση το λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών, ενώ παραδοσιακά καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση κατά τη θερινή περίοδο, με τη Βόρεια Ελλάδα να έχει μετατραπεί σε «πύλη εισόδου» του παράνομου αλκοόλ. Μόνο από τη γειτονική Βουλγαρία εισάγονται κάθε χρόνο χιλιάδες φιάλες, ενώ τον περασμένο Ιούλιο κατασχέθηκαν 24.000 ολόκληρα λίτρα λαθραίας καθαρής αιθυλικής αλκοόλης σε μία μόνο επιχείρηση στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης. Οι διαφυγόντες φόροι μόνο από το συγκεκριμένο περιστατικό υπολογίστηκαν σε 730.000 ευρώ. Το φαινόμενο είναι συχνότατο και όχι πάντα μεγάλης κλίμακας –ενδεικτικά, τον Ιούνιο στην Ξάνθη, συνελήφθησαν δύο άνδρες για κατοχή περίπου 100 παράνομων φιαλών αλκοόλ, ενώ στην περιοχή του Αγρινίου εντοπίστηκε αποθήκη με 1.517 φιάλες βότκα, αγνώστου ποιότητας και προέλευσης– η ζημία για το κράτος, ωστόσο, σε σωρευτική βάση είναι πολύ σημαντική.

Όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, ο υψηλός ΕΦΚΟΠ σε συνδυασμό με τους πλημμελείς ελέγχους και την αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων ευνοούν την «άνθηση» παρόμοιων φαινομένων που κοστίζουν όμως ακριβά, τόσο στο ελληνικό δημόσιο, όσο και στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται νόμιμα στον επιχειρηματικό αυτό τομέα, καθώς και στην ίδια την απασχόληση.

Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, έχουν καταβληθεί προσπάθειες αντιμετώπισης του φαινομένου της λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών, αλλά χωρίς επιτυχία γιατί συνήθως προκρίνονται τεχνολογικά παρωχημένες λύσεις, ενώ οι λαθρέμποροι είναι σταθερά ένα βήμα μπροστά τεχνολογικά, αλλά και γιατί οι έλεγχοι στα σημεία εισόδου και την επιτόπια αγορά παραμένουν ανεπαρκείς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ταινίες ασφαλείας που απέτυχαν να δώσουν λύση στο πρόβλημα δεδομένου ότι παραχαράσσονται και ότι πάνω από το μισό της διακινούμενης ποσότητας ποτών αφορά σε καταστήματα (μπαρ, καφετέριες κλπ.) όπου οι λογής επιτήδειοι μπορούν να γεμίζουν και να ξαναγεμίζουν φιάλες.