ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι τροφές που «σκοτώνουν» την ευφυΐα σας

Η διατροφή μας επηρεάζει κάθε λειτουργία του σώματος και μπορεί να μας προστατεύσει από σοβαρές παθήσεις όπως ο διαβήτης ή να μας βοηθήσει να ενεργοποιήσουμε το μεταβολισμό μας για να χάσουμε κιλά.

Οι τροφές που «σκοτώνουν» την ευφυΐα σας

Από την άλλη, οι διατροφικές μας επιλογές μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση σε εγκεφαλικές λειτουργίες που αφορούν στη συγκέντρωση, την απομνημόνευση ή τη μάθηση.

Δείτε τι πρέπει να αποφεύγετε για να κρατήσετε το μυαλό σας σε φόρμα.

1. Πολλή ζάχαρη
Τα γλυκά όχι μόνο μας παχαίνουν, αλλά «θολώνουν» και το μυαλό μας. Η μακρόχρονη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας επεξεργασμένης ζάχαρης συμβάλλει στην εκφύλιση των νεύρων και σε προβλήματα μνήμης.

2. Αλκοόλ
Είναι γνωστό ότι η συστηματική κατάχρηση αλκοόλ αποδυναμώνει το μυαλό, καθώς μας εμποδίζει να σκεφτούμε καθαρά, να συγκεντρωθούμε και να αφομοιώσουμε πληροφορίες. Η επίδραση του αλκοόλ είναι αναστρέψιμη εάν μειώσουμε ή διακόψουμε την κατανάλωση.

3. Πρόχειρο φαγητό
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά έδειξε ότι το πρόχειρο φαγητό επηρεάζει τη χημική σύσταση του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην εκδήλωση συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη και τις αγχώδεις διαταραχές. Παράλληλα, τα πολλά ανθυγιεινά λιπαρά σε τέτοιου είδους γεύματα μπορεί να προκαλέσουν ένα είδος εθισμού, σημειώνουν οι ερευνητές, καθώς επηρεάζεται ο μηχανισμός παραγωγής της ντοπαμίνης (χημική ουσία που ενισχύει την καλή διάθεση και το αίσθημα της ευεξίας).

4. Τηγανητά
Οι σύνθετες ουσίες που παράγονται κατά το τηγάνισμα μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου. Ορισμένα από τα έλαια που χρησιμοποιούνται για το τηγάνισμα είναι πιο επικίνδυνα από άλλα, με το ηλιέλαιο να θεωρείται από τα πλέον τοξικά.