ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 τροφές που θα σας σώσουν από υπέρταση και έμφραγμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 15 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους λόγω καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Οι 5 τροφές που θα σας σώσουν από υπέρταση και έμφραγμα

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι, μέχρι το 2030, πάνω από 20 χιλιάδες άνθρωποι θα χάνουν τη ζωή τους σε ετήσια βάση λόγω καρδιοπάθειας.

Έτσι, η ανάγκη να προστατεύσουμε την καρδιά μας είναι πιο επιτακτική από ποτέ και το πρώτο βήμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες.

Όπως το πρόχειρο φαγητό και τα γλυκά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, άλλες τροφές μπορούν να μας προστατεύσουν από πιθανές καρδιαγγειακές επιπλοκές. Δείτε ποιες είναι αυτές.

1. Λιπαρά ψάρια
Ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί είναι πλούσια σε υγιεινά Ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Τα Ω-3 είναι μια κατηγορία ακόρεστων λιπαρών που μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθώς καταπολεμούν τις φλεγμονές σε ολόκληρο το σώμα. Η επαρκής κατανάλωση αυτών των λιπαρών συνδέεται με τα χαμηλά τριγλυκερίδια (ένα είδος λιπαρών στο αίμα), τη χαμηλή πίεση, το μειωμένο κίνδυνο θρόμβωσης και το χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανεπάρκειας και αρρυθμίας.

2. Βρώμη
Συνδυάζοντας τη βρώμη με λίγο μέλι και φρούτα έχουμε το ιδανικό υγιεινό πρωινό. Το βασικό συστατικό της βρώμης που συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς μας είναι οι διαλυτές ίνες, όμως ο καρπός περιέχει επίσης το πολύτιμο φυλλικό οξύ αλλά και κάλιο. Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας έτσι τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης (LDL).

3. Ξηροί καρποί
Ξηροί καρποί όπως τα καρύδια και τα αμύγδαλα περιέχουν σημαντικές ποσότητες ακόρεστων λιπαρών και Ω-3 λιπαρών οξέων. Παράλληλα, μας παρέχουν βιταμίνη Ε, μαγνήσιο, φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες. Μόλις 40 γραμμάρια την ημέρα αρκούν για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερόλης, προστατεύοντας την καρδιά μας από επικίνδυνες βλάβες.

4. Βατόμουρα
Μεταξύ άλλων, τα βατόμουρα είναι πλούσια σε ρεσβερατρόλη, ένα πολύτιμο αντιοξειδωτικό που βρίσκεται επίσης στο κόκκινο κρασί και το κακάο. Πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει το σημαντικότατο ρόλο της ρεσβερατρόλης στο μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

5. Πράσινο τσάι
Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε κατεχίνες, ένα είδος ωφέλιμων φλαβονοειδών με αντιοξειδωτική, αντιική και αντικαρκινική δράση. Οι κατεχίνες προλαμβάνουν επίσης το σχηματισμό της πλάκας στις αρτηρίες.

Διαβάστε επίσης:

Σκοτώνει 1 στους 10 ενήλικες και το έχουμε όλοι σπίτι μας
Όσο πιο πολύ την κοιτάμε τόσο πιο γρήγορα θα πεθάνουμε
Το καρκινογόνο που υπάρχει σε κάθε σπίτι