ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτα με πράσινο καφέ: Γιατί χάνουμε πιο εύκολα κιλά

Σε πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια αδυνατίσματος αναδεικνύεται ο πράσινος καφές, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον κλασσικό καφέ, χωρίς όμως να έχει υποστεί το καβούρδισμα.

Δίαιτα με πράσινο καφέ: Γιατί χάνουμε πιο εύκολα κιλά

Ο ωμός πράσινος καφές διατηρεί όλα τα αντιοξειδωτικά και εισάγεται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, από τη Βραζιλία.

Ειδικά γραφεία, που βρίσκονται εγκατεστημένα εκεί, ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες αυστηρού επιστημονικού ελέγχου για την επιλογή της ποιότητας. Ο ωμός ή μη καβουρδισμένος πράσινος καφές παραλαμβάνεται και αποθηκεύεται σε χώρους με κατάλληλες συνθήκες, ενώ παράλληλα καθαρίζεται από ξένα σώματα με ειδικά μηχανήματα. Αποβάλλονται οι υπερβολικά ώριμοι κόκκοι ή αυτοί που έχουν αρχίσει την διαδικασία της ζύμωσης.

Χαρακτηριστικά ταξινόμησης πράσινου καφέ:

• Παραγωγός χώρα

• Μέθοδος επεξεργασίας

• Χρονιά συγκομιδής

• Βοτανολογική ποικιλία

• Αριθμός ελαττωμάτων και καθαρότητα

• Σχήμα και μέγεθος των κόκκων

• Χρώμα

• Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά

Μόλις ο καφές διεξαχθεί και ταξινομηθεί, αποθηκεύεται σε περιβάλλον με υγρασία κάτω από 50% μέσα σε σακιά.

Γιατί να πίνουμε πράσινο καφέ;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον Joe Vinson, Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Scranton στην Πενσυλβανία, βρέθηκε ότι «η λήψη πολλαπλών δόσεων από εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ την ημέρα παράλληλα με την εφαρμογή μιας υγιεινής διατροφής και συστηματικής φυσικής δραστηριότητας, φάνηκε να είναι ένας ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος στη μείωση του σωματικού βάρους».

Η ισχύς της παραπάνω έρευνας ενδυναμώνεται αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι παρουσιάστηκε στη 243η Πανελλήνια Συνάντηση του Ακαδημαϊκού φορέα «American Chemical Society» (ACS), της μεγαλύτερης επιστημονικής κοινότητας στον κόσμο.

Επιπρόσθετα, ο Joe Vinson επεσήμανε ότι και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει την απώλεια βάρους με την τακτική κατανάλωση του πράσινου καφέ.

Ένα καλής ποιότητας εκχύλισμα πράσινων κόκκων καφέ, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και λειτουργεί ευεργετικά στην υγεία του οργανισμού. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύοντας τα κύτταρα του οργανισμού.

Σε δημοσίευση του γνωστού επιστημονικού περιοδικού Journal of Agriculture and Food Chemistry σχετικά με την υψηλότερη συνολική αντιοξειδωτική δράση των τροφίμων, ο καφές κατατάχθηκε σε υψηλότερη θέση συγκριτικά με άλλα ροφήματα όπως είναι για παράδειγμα το τσάι.

Η δράση της καφεΐνης σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά αυξάνουν την θερμογένεση, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του μεταβολισμού και την κατανάλωση ενέργειας. Έτσι επιτυγχάνεται η μείωση του σωματικού βάρους. Παράλληλα η καφεΐνη σχετίζεται με την οξείδωση των λιπαρών οξέων συντελώντας έτσι στο αδυνάτισμα.

Γιατί ο πράσινος καφές είναι καλύτερος στην απώλεια βάρους

Υποστηρίζεται ερευνητικά ότι οι θετικές επιδράσεις των πράσινων κόκκων καφέ για την μείωση του σωματικού βάρους, πιθανόν να οφείλονται σε μια ουσία που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ και βρίσκεται σε μη καβουρδισμένους κόκκους καφέ. Το χλωρογενικό οξύ διασπάται όταν οι κόκκοι καφέ ψήνονται (συνήθως σε μία θερμοκρασία από 240οC - 250οC). Το ψήσιμο δίνει στους κόκκους καφέ το διακριτικό τους χρώμα, το άρωμα και τη γεύση τους. Οι πράσινοι κόκκοι καφέ, αντίθετα, έχουν λίγο άρωμα και μια ελαφρώς πικρότερη γεύση.

Συμπερασματικά, η μέτρια καθημερινή κατανάλωση πράσινων κόκκων καφέ σε συνδυασμό με μια ισορροπημένη διατροφή και συστηματική φυσική άσκηση, επιφέρει θετικά αποτελέσματα στην προσπάθεια μείωσης του σωματικού βάρους.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρεία