ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Υπολογίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά

Ο Βασικός Μεταβολικός Ρυθμός (BMR) είναι ένας δείκτης που φανερώνει πόσες θερμίδες καταναλώνουμε σε απόλυτη ανάπαυση εντός 24 ωρών.

Υπολογίστε πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά

Η τιμή αυτή αντιπροσωπεύει το ελάχιστο ποσό ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να συνεχίσει να επιτελεί τις απολύτως βασικές λειτουργίες του, όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Πρόκειται για τις ελάχιστες θερμίδες που χρειαζόμαστε καθημερινά απλώς και μόνο για να παραμείνουμε ζωντανοί!

Ωστόσο, δεν υπολογίζει τις θερμίδες που καταναλώνουμε από τις απλές δραστηριότητες που επιτελούμε ή από τη γυμναστική.

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός εξαρτάται κατά βάση από την ηλικία, το φύλο και το ύψος του ατόμου, επηρεάζεται όμως και από τα γονίδια. Επιβραδύνει περίπου κατά 2% ανά 10 χρόνια, μετά την ηλικία των 20 ετών.

Υπολογίστε τις ελάχιστες θερμίδες που χρειάζεστε εσείς καθημερινά πατώντας το παρακάτω εικονίδιο. Τα στοιχεία που θα χρειαστεί να καταχωρίσετε είναι το βάρος, το ύψος, η ηλικία και το φύλο σας.

bmr

Οι συνολικές καθημερινές ανάγκες σε θερμίδες προκύπτουν από το βασικό μεταβολικό ρυθμό προσθέτοντας τις εκτιμώμενες θερμίδες που χρειάζονται ανάλογα με τα επίπεδα δραστηριοποίησης. Πολλαπλασιάστε τον αριθμό που προκύπτει από τον online υπολογισμό με τον αριθμό που αντιστοιχεί στο δικό σας τρόπο ζωής:

- Καθιστική ζωή (ελάχιστη ή καθόλου γυμναστική): BMR × 1,2

- Πολύ ήπια άσκηση (χαλαρή γυμναστική/περπάτημα 1 με 3 φορές την εβδομάδα): BMR × 1,375

- Ήπια άσκηση (μέτριας έντασης άσκηση 3 με 5 φορές την εβδομάδα): BMR ×1,55

- Ενεργητική ζωή (αυξημένης έντασης άσκηση 6 με 7 φορές την εβδομάδα): BMR ×1,725

- Πολύ ενεργητική ζωή (αυξημένης έντασης άσκηση/αθλητισμός και επάγγελμα που απαιτεί έντονη σωματική καταπόνηση): BMR × 1,9

Γνωρίζοντας πόσες θερμίδες χρειάζεστε καθημερινά, θα μπορείτε να υπολογίσετε πώς θα διατηρήσετε το βάρος σας ή πώς θα απαλλαγείτε από μερικά περιττά κιλά.