ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προστασία από παχυσαρκία και κακή διατροφή με... γιαούρτι

Μία νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Vanderbilt καταδεικνύει ότι η κατανάλωση γιαουρτιών με προβιοτικά μπορεί να αποτρέπει την παχυσαρκία και άλλες συνέπειες της κακής διατροφής.

Προστασία από παχυσαρκία και κακή διατροφή με... γιαούρτι

Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation» προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια που εκ φύσεως υπάρχουν στο έντερο παίζουν ρόλο στην παχυσαρκία, αλλά και τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Με αυτό ως δεδομένο, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν, αλλάζοντας τη χλωρίδα του εντέρου, μπορούσαν να επηρεάσουν και τον κίνδυνο εκδήλωσης χρόνιων νοσημάτων.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, πρόσθεσαν στο νερό ομάδας ποντικιών ένα προβιοτικό που παράγει ένα λιπίδιο (λέγεται NAPE) το οποίο φυσιολογικά παράγεται από το λεπτό έντερο όταν καταναλώνουμε τροφή, ενώ ακολουθούσαν ταυτοχρόνως μία διατροφή πλούσια σε λιπαρά, για 8 εβδομάδες.

Την ίδια διατροφή ακολουθούσε και μία άλλη ομάδα ποντικιών, που όμως δεν έπιναν το εμπλουτισμένο νερό.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, τα ποντίκια που λάμβαναν το προβιοτικό είχαν μειώσει σημαντικά τις ποσότητες του φαγητού που κατανάλωναν, ενώ το σωματικό λίπος, η αντοχή στην ινσουλίνη και η λιπώδης διήθηση του ήπατος ήταν σε αυτά πολύ μικρότερα απ' ό,τι στα ζώα που δεν κατανάλωναν προβιοτικά.

Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι η προστατευτική δράση των προβιοτικών παρέμεινε για 12 εβδομάδες.

«Αν και είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το κατά πόσον ισχύουν τα ευρήματά μας στους ανθρώπους, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι συμβαίνει και σε εμάς», δήλωσε ο δρ Ντέιβις.