ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η εγκεφαλική διέγερση το μέλλον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Μία καλή εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας φαίνεται πως είναι η ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές.

Η εγκεφαλική διέγερση το μέλλον για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας;

Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής την Δρ Μαρτζι Γκλουκ, από το Εθνικό Ινστιτούτο για τον Διαβήτη και τις Νεφρικές Νόσους των ΗΠΑ, είχαν διαπιστώσει σε παλαιότερες μελέτες τους ότι η εγκεφαλική δραστηριότητα ήταν μειωμένη στον αριστερό προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου των παχύσαρκων ατόμων μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος, συγκριτικά με τα άτομα με φυσιολογικό βάρος.

Πρόκειται για μία περιοχή που έχει σχετιστεί με τη ρύθμιση της συμπεριφοράς, τη γεύση και την ανταμοιβή.

Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, ζήτησαν από εννέα παχύσαρκα άτομα, με τυχαία επιλογή να υποβληθούν σε τρεις συνεδρίες εγκεφαλικής διέγερσης ή ψεύδο-διέγερσης για εννέα ημέρες με στόχο την αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές είχαν απεριόριστη πρόσβαση σε φαγητό και αναψυκτικά.

«Η μειωμένη δραστηριότητα στο αριστερό προμετωπιαίο φλοιό στα παχύσαρκα άτομα ενδεχομένως να εξασθενεί τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς και των τροφικών επιλογών, άρα μπορεί να αποτελέσει στόχο για την θεραπεία της παχυσαρκίας», εξηγεί η Δρ Γκλουκ.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελέτες που θα ακολουθήσουν, δεν αποκλείεται η εγκεφαλική διέγερση να αποτελέσει μελλοντικά μέρος της θεραπείας για την παχυσαρκία.