ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Μαύρη vs. λευκή σοκολάτα: Δείτε ποιες είναι οι διαφορές

Η σοκολάτα είναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές γλύκισμα ανά τον κόσμο. Την αγαπάμε είτε σκέτη, είτε σε τούρτες και πάστες αλλά και σε ρόφημα και μάλιστα ορισμένα είδη της είναι εξαιρετικά ευεργετικά για την υγεία μας.

Μαύρη vs. λευκή σοκολάτα: Δείτε ποιες είναι οι διαφορές

Τρεις είναι οι βασικότερες ποικιλίες σοκολάτας που διατίθενται στην αγορά: η μαύρη ή πικρή σοκολάτα, η σοκολάτα γάλακτος και η λευκή σοκολάτα.

Στη συσκευασία της σοκολάτας αναγράφεται πάντοτε ένα ποσοστό (π.χ. 35%, 55%, 70%) ανάλογα με την περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο ή σκόνη κακάο. Όσο λιγότερο κακάο έχει η σοκολάτα, τόσο πιο γλυκιά είναι.

Η λευκή σοκολάτα δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα, καθώς δε φτιάχνεται από σκόνη κακάο ή σπόρους κακάο. Αποτελεί μείγμα από βούτυρο κακάο, ζάχαρη και γάλα. Το βούτυρο κακάο είναι το φυτικό λίπος που προέρχεται από τους σπόρους του κακάο.

Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα δεν περιέχει -κανονικά- άλλα συστατικά πέρα από βούτυρο κακάο, λιωμένο κακάο σε υγρή μορφή, λεκιθίνη (κατηγορία λιπιδίων), ζάχαρη και σοκολάτα.

Η μαύρη σοκολάτα, ιδιαίτερα αυτή που έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο, είναι ευεργετική για την υγεία, καθώς συμβάλλει στην καταπολέμηση του στρες και προστατεύει την καρδιά. Αντίθετα, οι μεγάλες ποσότητες ζάχαρης στη λευκή σοκολάτα την καθιστούν «απαγορευτική» για όσους θέλουν να αδυνατίσουν.

Διαβάστε επίσης:

Δέκα λόγοι υγείας για να φάτε περισσότερη σοκολάτα
Μαύρη σοκολάτα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη!