ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δίαιτες: Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ποιες "δουλεύουν" πραγματικά

Μπορεί να υπάρχουν πάντα διαφωνίες για το ποια δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη, όμως μια νέα συγκριτική καναδο-αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να αποκαταστήσει την αλήθεια και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Δίαιτες: Οι ερευνητές αποκαλύπτουν ποιες "δουλεύουν" πραγματικά

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή κλινικής επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, προχώρησαν σε σύγκριση 48 κλινικών δοκιμών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία 46 ετών.

Οι δίαιτες που μελετήθηκαν, ήταν οι Άτκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.α. Η αποτελεσματικότητα κάθε μίας αξιολογήθηκε μετά από διαστήματα έξι και 12 μηνών.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που δημοσιεύονται στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές, με συνέπεια να έχει μάλλον μικρή σημασία ποια θα διαλέξει κανείς.

Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακολουθεί κανείς πιστά τις όποιες οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά, η νέα έρευνα βρήκε ότι, μετά από έξι μήνες, ελαφρώς υπερτερούσαν οι πρώτες.

Όσοι έτρωγαν συστηματικά λιγότερους υδατανάθρακες, είχαν χάσει περίπου ένα παραπάνω κιλό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά. Μετά από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά την απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Επίσης, κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη δεν συνέκρινε κατά πόσο οι δίαιτες έχουν διαφορετικές επιπτώσεις για την υγεία. Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους.