ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε την διατροφική αξία της βρεφικής διατροφής

Η βρεφική ηλικία αποτελεί χρονική περίοδο με ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, καθοριστικές για την σωματική ανάπτυξη. Σύμμαχος στην ισορροπημένη διατροφή των μωρών αποτελούν οι βρεφικές κρέμες, οι οποίες εντάσσονται στη δεύτερη βρεφική ηλικία, όπου οι διατροφικές του δυνατότητες βελτιώνονται.

Δείτε την διατροφική αξία της βρεφικής διατροφής

Συγκεκριμένα, σε αυτό το χρονικό διάστημα το βρέφος σταδιακά μπορεί να μεταβεί σε ένα πρόγραμμα 4 γευμάτων την ημέρα και να ανακαλύψει μεγαλύτερο εύρος τροφών. Πλέον ελέγχει καλύτερα τις κινήσεις της γλώσσας του και των χειλιών του, ενώ η λειτουργία του πεπτικού συστήματος έχει ολοκληρωθεί.

Οι βρεφικές κρέμες είναι προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής αξίας, βασισμένα στην υπευθυνότητα, στη γνώση και στην πολύχρονη εμπειρία. Παρασκευάζονται από αγνά φυσικά υλικά, σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παιδικές τροφές και το Διεθνή Κώδικα Διατροφής (WHO-FAO) και εξασφαλίζουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για μια σωστή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του μωρού.

Οι πιο χαρακτηριστικές βρεφικές κρέμες είναι οι ακόλουθες:
- Φρουτόκρεμα
- Κρέμα αραβοσίτου
- Κρέμα με ρυζάλευρο ή βανίλια
- Μπισκοτόκρεμα

Οι κρέμες βρεφικής ηλικίας περιέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά τα οποία ικανοποιούν τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες των μωρών. Συγκεκριμένα, έχουν απαλή υφή και υψηλή διαλυτότητα που βοηθά τα μωρά να καταπίνουν ευκολότερα. Τα κύρια διατροφικά χαρακτηριστικά τους είναι:

• Πλήρης σε σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ανώτατης ποιότητας που τονώνουν με ενέργεια τον οργανισμό.
• Εμπλουτισμένες με πρεβιοτικά, τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και σε συνδυασμό με σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνες A και C ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού.
• Πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυλλικό οξύ, απαραίτητα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
• Υψηλής περιεκτικότητας σε σίδηρο, ο οποίος συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία της αιμοποίησης και στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
• Πλούσιες σε βιταμίνη Α, φώσφορο και ασβέστιο ενισχύουν την όραση και χτίζουν γερά οστά και δόντια.
• Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι υπάρχουν βρεφικές κρέμες και για τις περιπτώσεις που τα μωρά εμφανίζουν αλλεργίες. Αυτές αποτελούν ιδανική επιλογή για βρέφη με διαγνωσμένη αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος. Δεν περιέχουν γάλα και μπορούν να παρασκευαστούν με ειδικό γάλα για αλλεργία. Έχουν ως βάση το ρυζάλευρο και αραβόσιτο, δεν περιέχουν γλουτένη και είναι εμπλουτισμένη με τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα για να καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες του μωρού.

Με την συνεργασία της Γεωργίας Καπώλη, Κλινικής Διαιτολόγου- Διατροφολόγου, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, Αντιπροέδρου Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, www.logodiatrofis.gr.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 5 φρούτα που θεραπεύουν 5 προβλήματα υγείας

Μάθετε για την απαγορευμένη τροφή πριν τον ύπνο

Γάλα γαϊδάρας: Ελιξίριο ομορφιάς & ιδανικό για το ανάστημα και τα οστά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ