ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Λεμόνι: Οι μοναδικές του ιδιότητες για την υγεία μας

Το κλασσικό λεμόνι είναι αυτό με τον κίτρινο φλοιό. Ο καρπός που αποκαλούμε «πράσινο λεμόνι» δεν ανήκει σε κάποια ποικιλία λεμονιού αλλά σε κάποιο συγγενικό εσπεριδοειδές το λεγόμενο λάιμ. Όπως όλα τα εσπεριδοειδή, το λεμόνι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται κυρίως στον φλοιό του καρπού.

Λεμόνι: Οι μοναδικές του ιδιότητες για την υγεία μας

Φυσικά και ο χυμός του περιέχει μεγάλο ποσοστό της βιταμίνης C: ένα λεμόνι (50 ml) μπορεί να καλύψει το 1/3 των καθημερινών μας αναγκών σε βιταμίνη C. Είναι ακόμα πλούσιο σε βιταμίνη Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μερικών τύπων καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων. Τα υψηλά επίπεδα βιταμινών, μετάλλων, ινών και σύνθετων αντιοξειδωτικών που περιέχουν παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη, υπάρχουν και οι μελέτες που έχουν αποδείξει ότι και η κατανάλωση εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, συνδέεται με την πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του στόματος, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου.

Αρκετές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική πρόσληψη φλαβονοειδών από εσπεριδοειδή καρπούς συνδέονται με την μείωση ορισμένων καρδιαγγειακών ασθενειών. Τα φλαβονοειδή μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της στεφανιαίας αγγειοδιαστολής μειώνοντας την συσσώρευση των αιμοπεταλίων και προλαμβάνοντας την οξείδωση της κακής χοληστερόλης.

Διαβάστε ακόμη:

Πώς θα αποκτήσετε πιο λαμπερή επιδερμίδα

Μικρές αλλαγές στην διατροφή μας δίνουν μεγάλα oφέλη

Επτά τροφές που αφήνουν λεκέδες στα δόντια σας