ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ξηρά τροφή που μειώνει δραστικά το ζάχαρο σε άτομα με διαβήτη-2

Η κατανάλωση μόλις 54 γραμμαρίων ξηρών καρπών ημερησίως είναι αρκετή για να μειώσει σε μεγάλο βαθμό τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου-2, σύμφωνα με έρευνα από το Κέντρο Κλινικής Διατροφής και Προσαρμογής των Παραγόντων Κινδύνου του νοσοκομείου St Michael's στις ΗΠΑ.

Η ξηρά τροφή που μειώνει δραστικά το ζάχαρο σε άτομα με διαβήτη-2

Ο επικεφαλής της έρευνας,δρ John Sievenpiper, και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις περιπτώσεις 450 ατόμων με διαβήτη τύπου-2, οι οποίοι λάμβαναν μέρος σε 12 επιμέρους κλινικές δοκιμές.

Τους ζήτησαν να προσθέσουν 54 γραμμάρια διαφόρων ξηρών καρπών (φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα κλπ) στο καθημερινό πρόγραμμα διατροφής τους, για να ελέγξουν το κατά πόσον αυτό θα μείωνε σταδιακά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους.

Διαπίστωσαν ότι, συνολικά, μέσα σε τρεις μήνες οι ασθενείς βελτίωσαν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του παραδοσιακού τεστ για τον δείκτη HbA1c, που καταγράφει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί έχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά (αν και πρόκειται κυρίως για υγιή ακόρεστα λιπαρά), οι συμμετέχοντες στην έρευνα δεν αύξησαν το σωματικό τους βάρος.

Οι ξηροί καρποί φαίνεται πως έχουν θετική επίδραση τόσο στα επίπεδα γλυκόζης όσο και στα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη τύπου-2 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με προσοχή στην διατροφή τους για καλύτερο έλεγχο της γλυκόζης και του σωματικού τους βάρους, επισήμανε ο δρ David Jenkins που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS One.

Διαβάστε επίσης:

Διαβήτης: Τα δερματικά συμπτώματα σε φωτογραφίες

Ανακάλυψαν νέο μοριακό δείκτη για την πιθανή εκδήλωση διαβήτη

Διαβήτης τύπου 1: Τέλος στις ενέσεις ινσουλίνης χάρη στα βλαστοκύτταρα

Διαβήτης: Η απρόσμενη σχέση του με το ωράριο και το είδος εργασίας