ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΙΕΠ: Η κρίση αύξησε το σωματικό βάρος σε μικρούς και μεγάλους

Την αυξημένη συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, με τη χώρα μας να παρουσιάζει το υψηλότερο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), υπογραμμίζει η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ), με αφορμή την Εβδομάδα ευαισθητοποίησης κατά της Παχυσαρκίας, την οποία διοργανώνει η Εταιρεία, από 21 έως 26 Οκτωβρίου 2014.

ΕΙΕΠ: Η κρίση αύξησε το σωματικό βάρος σε μικρούς και μεγάλους

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η ΕΙΕΠ, την Τρίτη στο ξενοδοχείο Electra Palace Athens. Ο Πρόεδρος του φορέα, Αντώνης Αλαβέρας, ο Γενικός Γραμματέας, Ευθύμιος Καπάνταης και το μέλος του ΔΣ Γεώργιος Βαλσαμάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, επεσήμαναν ότι η παιδική παχυσαρκία παραμένει και μάλιστα, εξελίσσεται σε μείζονα απειλή τόσο για την ατομική όσο και για τη δημόσια υγεία, αφού σχετίζεται με πληθώρα σωματικών και ψυχολογικών διαταραχών, που εμφανίζονται στην παιδική ηλικία και διατηρούνται και στην ενήλικο ζωή.

Ανησυχητικά και αποκαλυπτικά για το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα είναι τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΠΟΥ με τίτλο "WHO European Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI)", που δημοσιεύτηκαν τον προηγούμενο μήνα και τα οποία αφορούσαν το ποσοστό παχυσαρκίας και το ποσοστό σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, παιδιών 6-9 ετών, σε 16 Ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Στο πλαίσιο της πανελλήνιας μελέτης της ΕΙΕΠ που πραγματοποιήθηκε σε 2.758 παιδιά ηλικίας 7 και 9 ετών, στο πλαίσιο του COSI, το ποσοστό παχυσαρκίας και σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό, τόσο στα αγόρια όσο και στα κορίτσια, είναι το υψηλότερο στις Ευρωπαϊκές χώρες που διεξήχθη η μελέτη.

Όπως επισήμανε ο κ. Καπάνταης «Το υψηλό ποσοστό της παιδικής παχυσαρκίας οφείλει να ενεργοποιήσει την πολιτεία, τους φορείς υγείας, τους επαγγελματίες υγείας, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και όλους όσους μπορούν να αναχαιτίσουν τη λαίλαπα της παιδικής παχυσαρκίας, καθώς η υγεία των αυριανών ενηλίκων θα είναι πολύ επισφαλής, με όλες τις συνέπειες που προδικάζονται»

Στη σχέση της παιδικής παχυσαρκίας με την οικογενειακή οικονομική κατάσταση αναφέρθηκε και το μέλος του ΔΣ Γεώργιος Βαλσαμάκης. Όπως επισημάνθηκε, η οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, λόγω της λήψης θερμιδογόνου φθηνής τροφής, φαίνεται να οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από το φυσιολογικό όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους εφήβους και στους ενήλικες, με αποτέλεσμα να τίθεται η υγεία τους σε αυξημένο κίνδυνο.

Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης της ΕΙΕΠ, ο δείκτης μάζας σώματος αγοριών ηλικίας 7 ετών και ετήσιου προσδιοριζόμενου οικογενειακού εισοδήματος <12.000 € ήταν 18,1 kg/m2 ενώ για εισόδημα ≥30.000 € ήταν 17,27 kg/m2, σαφώς χαμηλότερος. Στα κορίτσια ηλικίας 7 ετών, ο δείκτης μάζας σώματος ήταν 17,83 kg/m2 και 16,75 kg/m2 για τα αντίστοιχα εισοδήματα. Η μελέτη επίσης, κατέδειξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας σε αγόρια ηλικίας 7 ετών ήταν 25,5% για ετήσιο προσδιοριζόμενο οικογενειακό εισόδημα <30.000 € και 6,7% για ≥30.000 €. Τα αντίστοιχα ποσοστά στα κορίτσια της ίδιας ηλικίας, ήταν 26,4% για <30.000 € και 12,5% για ≥30.000 €. Δηλαδή, η παιδική παχυσαρκία έχει αυξημένη συχνότητα σε χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα.

Δεδομένων των ανησυχητικών διαστάσεων που έχει λάβει η παχυσαρκία στην Ελλάδα, η ΕΙΕΠ διοργανώνει και εφέτος την «Εβδομάδα Παχυσαρκίας» με στόχο να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό ότι η παχυσαρκία είναι νόσος και ως νόσος πρέπει να έχει την κατάλληλη επιστημονική αντιμετώπιση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιήσει ομιλίες σε σχολεία για την ενημέρωση παιδιών, κηδεμόνων και καθηγητών, ανά την Ελλάδα, καθώς και συζητήσεις με το κοινό σε δήμους της Αττικής. Επίσης, κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδα Παχυσαρκίας» θα προβάλλεται ειδικό τηλεοπτικό σποτ με θέμα «Η παχυσαρκία είναι νόσος που αντιμετωπίζεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας υποστηρίζει επιστημονικά και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέτρο, Ποικιλία, Ισορροπία». Το πρόγραμμα υλοποιείται πανελλαδικά για το έτος 2014-2015 σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από το QualityNet Foundation.

Πληροφορίες για την ΕΙΕΠ:

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) είναι επιστημονικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ιδρύθηκε το 1991 και αριθμεί περισσότερα από 1.250 μέλη, εκ των οποίων τα περισσότερα ασκούν το ιατρικό επάγγελμα και τα υπόλοιπα είναι όλοι επαγγελματίες υγείας. Είναι μέλος της European Association for the Study of Obesity (EASO) και της World Obesity Federation (WOF, πρώην IASO), καθώς και ιδρυτικό μέλος του Balkan Network for the Study of Obesity (BalNeSO).
Ένας από τους καταστατικούς σκοπούς της εταιρείας είναι «η επιστημονική έρευνα και μελέτη της παχυσαρκίας και των μεταβολικών νόσων στην Ελλάδα... η επιστημονική έρευνα στη σωστή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου...».

Photo 11

Διαβάστε ακόμη:

ΣΟΚ: Δείτε πώς γίνεται ένα μπέργκερ μετά από 30 ημέρες (βίντεο)

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Το junk food βλάπτει περισσότερο τους άνδρες