ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι δυνατό να καταπολεμηθεί, ακόμα και να αντιστραφεί, ακολουθώντας μεσογειακή διατροφή που περιέχει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και καρπούς, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Canadian Medical Association Journal.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αντιστρέψει το μεταβολικό σύνδρομο

Το μεταβολικό σύνδρομο υφίσταται όταν κάποιος έχει τρεις ή περισσότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο ή διαβήτη. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την κοιλιακή παχυσαρκία, την υψηλή χοληστερόλη, την υψηλή πίεση του αίματος και τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Εκτιμάται ότι περίπου το 34% των ενηλίκων έχει μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο συνήθως προκαλείται από το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και ορισμένους γενετικούς παράγοντες.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες από την Ισπανία εξέτασαν τις περιπτώσεις αντρών και γυναικών ηλικίας 55-80 ετών που είχαν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Το 64% των συμμετεχόντων είχε μεταβολικό σύνδρομο.

Χωρισμένοι τυχαία σε τρεις ομάδες, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν ξεχωριστά διατροφικά προγράμματα για περίοδο 4,8 ετών κατά μέσο όρο. Το 1ο πρόγραμμα ήταν χαμηλών λιπαρών, το 2ο ήταν μεσογειακή δίαιτα με επιπλέον καρπούς και το 3ο ήταν μεσογειακή δίαιτα με επιπλέον έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που ακολούθησαν τα δύο προγράμματα μεσογειακής διατροφής παρουσίασαν μειωμένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μειωμένη κοιλιακή παχυσαρκία. Επιπλέον, το 28,2% αυτών των συμμετεχόντων δεν είχε μεταβολικό σύνδρομο μετά το πέρας του ολιγοετούς πειράματος.

"Η μεσογειακή διατροφή με επιπλέον ελαιόλαδο ή καρπούς δεν σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης του μεταβολικού συνδρόμου σε σύγκριση με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ωστόσο, σχετίζεται με σημαντικό ποσοστό αναστροφής του μεταβολικού συνδρόμου", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συγγραφείς της έρευνας.

Τέτοιες δίαιτες (όπως η μεσογειακή) μπορεί να είναι χρήσιμες στην μείωση της κοιλιακής παχυσαρκίας και της υπεργλυκαιμίας σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Διαβάστε επίσης:

Η ξηρά τροφή που μειώνει δραστικά το ζάχαρο σε άτομα με διαβήτη-2

Με ποιον τρόπο ο καφές προστατεύει τα μάτια σας

Το πράσινο λαχανικό που προλαμβάνει το διαβήτη και δίνει ενέργεια

Αλάτι & δίαιτα: Έννοιες ασύμβατες;