ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί επιβάλλεται να καταναλώνετε λιπαρές τροφές

Όσο και αν οι κοινωνικές επιταγές της σύγχρονης εποχής σχετικά με την εξωτερική εμφάνιση οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους σε ριζικές αλλαγές στη διατροφή τους -με πρώτη και κύρια την πλήρη απουσία οποιασδήποτε τροφής έχει λιπαρά- η αλήθεια είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται ορισμένα καλά λιπαρά για να λειτουργήσει σωστά.

Γιατί επιβάλλεται να καταναλώνετε λιπαρές τροφές

Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά -που υπάρχουν σε προϊόντα ζωικής προέλευσης και ορισμένα φυτικά έλαια- μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακά προβλήματα, αλλά η σωστή ποσότητα ακόρεστων λιπαρών μπορεί να προστατεύσει την καρδιά.

Τα ακόρεστα λιπαρά -συμπεριλαμβανομένων των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών- θεωρούνται καλά για την υγεία σας. Τα πολυακόρεστα λίπη περιλαμβάνουν τα φημισμένα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, επειδή το σώμα μας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά μπορεί να αυξήσει την "καλή" χοληστερόλη (HDL) και να μειώσουν την "κακή" χοληστερόλης (LDL).

Ο μέσος ενήλικας πρέπει να παίρνει περίπου 20-35% των ημερήσιων θερμίδων του από τα λιπαρά και λιγότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων του από κορεσμένα λιπαρά. Ένα γραμμάριο λίπους περιέχει εννέα θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι μια καθημερινή διατροφή που αποτελείται από 2.000 θερμίδες θα πρέπει να περιλαμβάνει περίπου 44 - 78 γραμμάρια συνολικού λίπους την ημέρα.

Οι λιπαρές τροφές που είναι οι ευεργετικές για την υγεία και είναι απαραίτητες στην διατροφή σας είναι το αβοκάντο, τα αμύγδαλα (και άλλοι ξηροί καρποί), ο σολομός (και άλλα λιπαρά ψάρια), οι ελιές (και το ελαιόλαδο), ο ηλιόσπορος (και άλλοι σπόροι) και τα αυγά.

Διαβάστε επίσης:

Το φρούτο-ασπίδα στην μάχη με καρκίνο, πέτρες στα νεφρά και αρθρίτιδα

Η διατροφή που σώζει τα νεφρά σας

Πώς θα καταλάβετε αν τα αυγά είναι φρέσκα

Και όμως, υπάρχουν υδατάνθρακες που πρέπει να καταναλώνετε