ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 4 επώνυμες δίαιτες που φέρνουν τα κιλά... πίσω

Τέσσερις δημοφιλείς και πολυδιαφημισμένες δίαιτες με τις κλασικές μεθόδους αδυνατίσματος σε συνδυασμό με τη σωματική άσκηση συνέκριναν οι επιστήμονες και τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά για τους υπέρμαχους της γρήγορης απώλειας βάρους.

Οι 4 επώνυμες δίαιτες που φέρνουν τα κιλά... πίσω

Οι «αιρετικές» δίαιτες Atkins, Weight Watchers, South Beach και Zone που υπόσχονται θαύματα, χωρίς καν κάποιος να κάνει αυτά που συνήθως θεωρούνται απαραίτητα, όπως να μην τρώει λιπαρά και να μην ασκείται, έχουν όντως θετικά αποτελέσματα στην αρχή, όμως μετά από δύο χρόνια τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα χαμένα κιλά έχουν επανέλθει στη... θέση τους.

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα, η οποία αναφέρει χαρακτηριστικά ότι όποιος θέλει να χάσει βάρος μάλλον θα πρέπει να επιμείνει «παραδοσιακά», δηλαδή σε κλασικές δίαιτες σε συνδυασμό με σωματική άσκηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Μαρκ Άϊζενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", διαπίστωσαν σε κλινικές μελέτες ότι παρόλο που και οι τέσσερις δίαιτες, η καθεμιά με τη δική της ξεχωριστή μέθοδο, πέτυχαν να μειώσουν το βάρος βραχυπρόθεσμα (μετά από ένα έτος), αυτό σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου επανήλθε.

Γι' αυτό και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είναι προτιμότερο οι άνθρωποι να κόβουν τα λιπαρά και παράλληλα να γυμνάζονται.

Επιπλέον, οι τέσσερις επώνυμες δίαιτες, δεν φάνηκε να έχουν κάποια διαφορά μεταξύ τους, όσον αφορά τη βελτίωση ζωτικών δεικτών στο αίμα (χοληστερίνης, αρτηριακής πίεσης, σακχάρου κ.α.).

Ο Άϊζενμπεργκ ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πλέον μεγάλες κλινικές δοκιμές, που να συγκρίνουν άμεσα τις κυριότερες δίαιτες, ώστε να ριχτεί περισσότερο φως στους ισχυρισμούς των δημιουργών τους πως η μέθοδός τους μειώνει σημαντικά το βάρος και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Διαβάστε επίσης:

Δεν θα πιστεύετε για ποιον λόγο έχετε αυξημένη όρεξη...

Η δίαιτα που δεν αδυνατίζει αλλά... κοστίζει