ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όσο ένας πόλεμος "κοστίζει" η παχυσαρκία στον πλανήτη σύμφωνα με νέα έκθεση

Το «κόστος» της παχυσαρκίας είναι ίδιο με αυτό μίας πολεμικής σύρραξης και μεγαλύτερο από ό,τι αυτό του αλκοολισμού και της κλιματικής αλλαγής μαζί, σύμφωνα με όσα καταδεικνύει μία νέα έκθεση, που εκπόνησε το Παγκόσμιο Ίδρυμα ΜακΚίνζεϋ.

Όσο ένας πόλεμος "κοστίζει" η παχυσαρκία στον πλανήτη σύμφωνα με νέα έκθεση

Η τάση αυτή κοστίζει ακριβά όχι μόνο εξαιτίας των προβλημάτων υγείας που πολλοί παχύσαρκοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν, αλλά και εξαιτίας των χαμένων ημερών εργασίας και της χαμένης παραγωγικότητας.

Συγκεκριμένα, σε αριθμούς υπολογίζεται ότι το κόστος ανέρχεται σε 1,3 τρισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας (ή 1,62 τρισεκατομμύρια ευρώ), που αντιστοιχούν στο 2,8% της ετήσιας οικονομικής δραστηριότητας στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της νέας έκθεσης, το πρόβλημα είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο εάν ληφθούν μέτρα σε επίπεδο πολιτικών Υγείας, όπως ο έλεγχος των μερίδων σε ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα και η ανασύσταση των πρόχειρων και επεξεργασμένων τροφίμων.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα μέτρα αυτά θα είναι πιο αποτελεσματικά από τους φόρους στα πλούσια σε λίπη ή ζάχαρη τρόφιμα, καθώς και από τις ενημερωτικές εκστρατείες δημοσίας υγείας.

Τέλος, στην έκθεση τονίζεται ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο καθιέρωσης προγραμμάτων ελέγχου του βάρους και γυμναστικής στους χώρους εργασίας.